Kompanija Seveplant zaposliće još 50 radnika u Kuli, rekao je direktor tog preduzeća Nenad Purić prilikom uručenja ugovora o subvenciji vrednog 23,7 miliona dinara, prenosi sajt Opštine Kula.

Novac je ovoj kompaniji, koja radi u sastavu jednog od najvećih proizvođača sadnog materijala u Evropi – holandske kompanije Verbeek, namenio Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Purić je, tom prilikom, rekao je Opština Kula još 2014. godine prepoznala i podržala Seveplant i bila odličan partner u nameri da se lokalno stanovništvo i region razvija kroz podizanje višegodišnjih zasada voća.

On je dodao da je Kula odlično mesto za rasadničarastvo, a da je nedavno u industrijskoj zoni u Kuli izgrađena hladnjača.

Seveplant iz Kule nudi srpskim voćarima sadnice uz povoljnije uslove a istog kvaliteta kao što je to u Italiji i Holandiji. Firma proizvodi sertifikovani sadni materijal, tako da kupci sa domaćeg tržišta mogu da konkurišu za podsticaj kod pokrajinskih i republičkih organa.

Rasadnik se nalazi između Kule i Crvenke, a prostire se na oko 100 hektara. Proizvodi se oko 3 miliona sadnica godišnje, a najviše jabuka.

Ova radna mesta moraju biti zadržana od tri do pet godina nakon realizacije projekta, a isplaćena zarada za novozaposlene radnike najmanje 20% viša u odnosu na minimalnu zaradu u Srbiji.