Sezonski poslovi smanjili stopu nezaposlenih u Srbiji na 20,3%
Izvor: Tanjug

Stopa nezaposlenosti u Srbiji smanjena je na 20,3% a veliki uticaj na to imali su sezonski poslovi u letnjim mesecima, usvajanje sistemskih zakona i uvođenje u legalne tokove poslova iz sive zone, izjavio je u petak direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović.

Anketa o radnoj snazi za drugi kvartal ove godine pokazala je da je stopa nezaposlenosti smanjenja i da je sada nezaposlenih lica za 0, 5 odsto manje u odnosu na prvi kvartal godine, kazao je Martinović u Filijali za Beograd NSZ, na ceremoniji uručenja ugovora o podsticajima za samozapošljavanje.
baner1
Prema njegovim rečima, očekuje se da će anketa za treći kvartal biti objavljena do kraja meseca.

– Broj lica na našoj evidencji smanjuje se, i u odnosu na februar kada je bio visok nivo nezaposlenosti u ovom trenutku više od 45.000 lica je manje na evidenciji, što je za nas značajno smanjenje – naveo je on, dodajući da je broj nezaposlenih manji i u odnosu na isti period prošle godine.

– Imamo pozitivan trend na tržištu rada a da li će on biti održiv do kraja godine to ćemo videti – rekao je Martinović.

On je ukazao na činjenjicu da sezonski poslovi imaju značaj doprinos u zapošljavanju, imajući u vidu da je u julu, avgustu i septembru zabeležen veći broj zaposlenih u odnosu na prvih šest meseci. „Ipak, nije samo ta kategorija uticala na povećano zapošljavanje, od velikog značaja je i usvajanje sistemskih zakona koji su stvorili povoljniju investicionu klimu, a značajan uticaj imaju i preduzete inspekcijske mere kojima je, verovatno, jedan broj lica iz sive zone uveden u legalne tokove“.

Martinović je dodao da je zapošljavanje zabeleženo u realnom sektoru budući da je ono u javnom sektoru sada ograničeno.