Siguran put za kupovinu na internetu u Srbiji – NBS uklanja prepreke za online plaćanja

Siguran put za kupovinu na internetu u Srbiji – NBS uklanja prepreke za online plaćanja
| Izvor: eKapija

Elektronska trgovina trebalo bi da i u našoj zemlji postane deo svakodnevnog života, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na konferenciji Elektronska trgovina u Srbiji – siguran put za kupovinu na internetu, navedeno je u saopštenju NBS.

– Narodna banka upravo ovih dana uklanja jednu od najvećih prepreka – takozvani interchange fees, kao osnovni generator visokih provizija za trgovce kod kartičnih plaćanja. Intenzivno radimo i na pripremi za uvođenje sistema za instant plaćanja, a uskoro ćemo objaviti još jedno zakonsko rešenje koje će doneti brže i jednostavnije menjanje banke i veću transparentnost provizija – rekla je Tabaković.

Ona je navela da je „zajednički cilj da korisnici usluga imaju veći izbor, bolje profilisane usluge i niže cene, trgovci pristup većem tržištu, da banke postanu produktivnije uz niže troškove transakcija i veću operativnu osposobljenost, finansijske usluge da postanu inkluzivnije, a ljudi informisaniji pri donošenju finansijskih odluka“.

Učesnici konferencije, koja je organizovana u saradnji sa pružaocima platnih usluga koji omogućavaju plaćanje platnim karticama na internetu u Srbiji, ukazali su i na značaj sigurnog i bezbednog plaćanja na internetu upotrebom platnih kartica i na značaj kontinuirane edukacije građana na tom polju.

Tokom panel diskusija predstavnici NBS, preduzeća, banaka, IT pravnici i eksperti za elektronsku trgovinu podelili su svoja iskustva i razmenili mišljenja o tome kakvo mesto usluga e-trgovine zauzima u poslovnoj strategiji srpskih banaka, zašto u javnosti i dalje postoji percepcija da je ovaj servis skup i nedostupan, da li je akcenat samo na velikim trgovcima ili je potencijal upravo u malim trgovcima.

Na konferenciji je bilo reči i o pokretanju, vođenju i razvoju e-poslovanja iz Srbije, sa akcentom i na domaće i na inostrana tržišta, na koji način su učesnici panela rešili probleme elektronskog zaključivanja ugovora, plaćanja i naplate, uvoza, izvoza i dostave robe, oglašavanja svojih proizvoda, obračunavanja poreza, pružanja podrške korisnicima, rešavanja reklamacija.

Na skupu se razgovaralo i o značaju e-trgovine u Srbiji kako za velike sisteme, tako i za sve one koji to žele da postanu, kakva je percepcija internet preduzetnika u vezi sa e-commerce uslugom poslovnih banaka i o Narodnoj banci Srbije kao regulatornom telu, kako se koristi PayPal, koji su to alternativni metodi plaćanja (kriptovalute).

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *