Siguran put za kupovinu na internetu u Srbiji – NBS uklanja prepreke za online plaćanja

Siguran put za kupovinu na internetu u Srbiji – NBS uklanja prepreke za online plaćanja
| Izvor: eKapija

Elektronska trgovina trebalo bi da i u našoj zemlji postane deo svakodnevnog života, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na konferenciji Elektronska trgovina u Srbiji – siguran put za kupovinu na internetu, navedeno je u saopštenju NBS.

– Narodna banka upravo ovih dana uklanja jednu od najvećih prepreka – takozvani interchange fees, kao osnovni generator visokih provizija za trgovce kod kartičnih plaćanja. Intenzivno radimo i na pripremi za uvođenje sistema za instant plaćanja, a uskoro ćemo objaviti još jedno zakonsko rešenje koje će doneti brže i jednostavnije menjanje banke i veću transparentnost provizija – rekla je Tabaković.

Ona je navela da je „zajednički cilj da korisnici usluga imaju veći izbor, bolje profilisane usluge i niže cene, trgovci pristup većem tržištu, da banke postanu produktivnije uz niže troškove transakcija i veću operativnu osposobljenost, finansijske usluge da postanu inkluzivnije, a ljudi informisaniji pri donošenju finansijskih odluka“.

Učesnici konferencije, koja je organizovana u saradnji sa pružaocima platnih usluga koji omogućavaju plaćanje platnim karticama na internetu u Srbiji, ukazali su i na značaj sigurnog i bezbednog plaćanja na internetu upotrebom platnih kartica i na značaj kontinuirane edukacije građana na tom polju.

Tokom panel diskusija predstavnici NBS, preduzeća, banaka, IT pravnici i eksperti za elektronsku trgovinu podelili su svoja iskustva i razmenili mišljenja o tome kakvo mesto usluga e-trgovine zauzima u poslovnoj strategiji srpskih banaka, zašto u javnosti i dalje postoji percepcija da je ovaj servis skup i nedostupan, da li je akcenat samo na velikim trgovcima ili je potencijal upravo u malim trgovcima.

Na konferenciji je bilo reči i o pokretanju, vođenju i razvoju e-poslovanja iz Srbije, sa akcentom i na domaće i na inostrana tržišta, na koji način su učesnici panela rešili probleme elektronskog zaključivanja ugovora, plaćanja i naplate, uvoza, izvoza i dostave robe, oglašavanja svojih proizvoda, obračunavanja poreza, pružanja podrške korisnicima, rešavanja reklamacija.

Na skupu se razgovaralo i o značaju e-trgovine u Srbiji kako za velike sisteme, tako i za sve one koji to žele da postanu, kakva je percepcija internet preduzetnika u vezi sa e-commerce uslugom poslovnih banaka i o Narodnoj banci Srbije kao regulatornom telu, kako se koristi PayPal, koji su to alternativni metodi plaćanja (kriptovalute).

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *