Simpov nameštaj ponovo iz Zubinog Potoka – Posao za 75 radnika

Simpov nameštaj ponovo iz Zubinog Potoka – Posao za 75 radnika
| Izvor: Novosti

Već dva meseca rukovodstvo Simpa u Vranju, Kancelarija za KiM i lokalna samouprava u Zubinom Potoku traže načine da ponovo pokrenu proizvodnju u Fabrici lameliranog nameštaja u ovoj opštini na severu Kosova koja, iako je bila među najuspešnijim na celom Kosovu i Metohiji, dve godine ne radi.

Generalni direktor Simpa Slađan Disić nedavno je izjavio da je ova kompanija spremna da, čim se za to stvore zakonski uslovi, pruži maksimalnu pomoć svom nekadašnjem pogonu u Zubinom Potoku, koji je pre zatvaranja, 80-90% svoje proizvodnje plasirao na tržišta Švedske i Norveške.

U Vranju su spremni da bivšem pogonu u Zubinom Potoku isporuče potrebni repromaterijal i da potom preuzmu i plasiraju sve što ova fabrika proizvede. U početku bi uposlili 55-60% raspoloživih kapaciteta i većinu od 75 bivših radnika.

Pogon Simpa u Zubinom Potoku godinama je bio primer dobrog rada i uspešne fabrike, međutim, kada su počeli problemi na administrativnim prelazima i razne opstrukcije iz Prištine, u Simpu su odlučili da fabriku poklone crkvi, odnosno Eparhiji raško-prizrenskoj.

Svi pokušaji lokalne samouprave u Zubinom Potoku i Eparhije da fabriku preregistruju i ponovo je pokrenu do sada su ostajali bez rezultata, jer su u Prištini uvek nalazili načina da pravnim začkoljicama, tvrdeći da je i pogon Simpa imovina države Kosovo, spreče njegovo ponovno oživljavanje.

Svoje pogone u Zubinom Potoku svojevremeno su izgradili korporacija Lola iz Beograda, Javor iz Ivanjice, VIK iz Vršca, Gradac iz Valjeva, Nada Tomić iz Niša i druge srpske fabrike. Cilj je bio da mladi ljudi ostanu u ovom kraju i da se Srbi ne sele.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *