Sindikati traže da novi „minimalac“ bude 24.360 dinara – Počinju pregovori sa poslodavcima o povećanju najniže zarade
| Izvor: Novosti

Srpski poslodavci su, posle višemesečnog odbijanja da razgovaraju o povećanju minimalca, konačno popustili i od sledeće nedelje kreću pregovori sa reprezentativnim sindikatima o korigovanju najnižeg garantovanog iznosa. Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost traže da sa sadašnjih 21.054 dinara minimalac „skoči“ na 24.360 dinara, dok se u Uniji poslodavaca Srbije (UPS) još ne izjašnjavaju o iznosu, ali su saglasni da on mora da „ide naviše“.

Za Nebojšu Atanackovića, predsednika UPS, pregovori su tek počeli, ali smatra da su se stekli uslovi za povećanje minimalne vrednosti sata koja trenutno iznosi 121 dinar.

– Mnogo je 140 dinara po satu, koliko traže sindikati, jer je to za oko 15% više, a ništa nije toliko poskupelo. Ne može se zarada povećati za onoliko koliko je napredovalo poslovanje jer su i nameti privredi sve veći. Na primer, u mnogim gradovima je voda za privredu skuplja i po tri puta u odnosu na građane, dok je u Beogradu to duplo – tvrdi Atanacković.

On objašnjava da povećanje minimalca prouzrokuje i rast ostalih zarada, a samim tim se i ukupan fond za firmu znatno povećava.

– Minimalna potrošačka korpa danas košta oko 35.000 dinara, a sa povećanjem koje mi tražimo radnik u Srbiji moći će da kupi svega 70% namirnica iz nje – kaže Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Sloga, smatra da povećanje minimalca od nekoliko dinara, koliko je realno očekivati, nije dovoljno.

– Metodologija njegovog utvrđivanja odavno ne postoji, nema kriterijuma, već je jedini parametar dobra volja Vlade i poslodavaca, sindikati tu nemaju nikakvu ulogu. Minimalac bi trebalo da se poveća na 28.000 dinara, što je prosečna cena rada u privredi, pa da radnici osete neki boljitak – kaže Veselinović.

On smatra da je minimalac u Srbiji postao politička, a ne ekonomska kategorija i služi za dobijanje jeftinih poena.

Pregovori o visini minimalne zarade koja bi, po zakonu, trebalo da bude doneta do 15. septembra, počeće sledeće nedelje.