Sindikati traže povećanje minimalne cene rada
| Izvor: Tanjug

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ uputili su Socijalno ekonomskom savetu inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po radnom času, čime bi minimalna mesečna zarada iznosila 24.360 dinara.

Kako se navodi u saopštenju tih sindikalnih organizacija, minimalna cena rada nije menjana pune tri godine i one smatraju da postoje opravdani i konkretni pokazatelji zbog kojih bi trebalo da se poveća „minimalac“ u ovoj godini.

– S obzirom na vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta BDP-a, kretanje potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade u Republici, to povećanje je trebalo da iznosi oko 15% – ukazuju sindikati.

Prema statističkim podacima i izjavama najviših državnih funkcionera, od juna do decembra prošle godine nastavljeni su pozitivni trendovi (rast BDP-a, produktivnosti i zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, rast prosečnih zarada, ali i potrošačkih cena i iznosa potrošačke korpe), a takvi trendovi se najavljuju i za ovu godinu, navodi se u saopštenju.

– Shodno tome, svi egzaktni pokazatelji za prethodni period, kao i procene kretanja do kraja ove godine, govore o potrebi i opravdanosti, odnosno utemeljenosti zahteva da se minimalna cena rada u 2016. godini, sa 121 dinar poveća na 140 dinara, što su sindikati i ranije zahtevali.

Time bi minimalna zarada iznosila 24.360 dinara i njeno učešće u prosečnoj potrošačkoj korpi iz novembra 2015. godine bi iznosilo oko 35%. Istovremeno, i ovako povećana minimalna zarada činila bi manje od 70% minimalne potrošačke korpe, koja u novembru 2015. godine iznosi 34.885,19 dinara, navodi se u saopštenju Informativne službe SSSS.