Sir i kajmak iz Pranjana po staroj recepturi
| Izvor: RTS

Izgradnjom mlekare, porodica Obrenović iz Pranjana osavremenila je proizvodnju sira i kajmaka. Dnevno prerade oko 1.500 litara mleka, a proizvode prepoznatljivog ukusa prodaju na pijacama i u minimarketima širom Srbije.
Za mlečne proizvode Obrenovića znalo se i u bivšim jugoslovenskim republikama. Porodični posao započeo je deda Milenko, a sin i snaja samo su nastavili po staroj recepturi.

Šerpe i šporet zamenili su savremeni uređaji, ali se kvalitet kažu decenijama ne menja.

Dušica Obrenović kaže da je sve ostalo isto.

– Jedini konzervans u našim proizvodima je so i maja kojom se i pre toga sirilo i varilo mleko. Sve je ostalo isto, samo su količine veće i bolji higijenski uslovi – kaže dušica Obrenović.

U pranjanskoj mlekari dnevno prerade oko 1.500 litara mleka koje otkupljuju iz pet susednih sela. Više od dve stotine kilograma sira i 40 kilograma kajmaka iz ove porodične mini fabrike svakodnevno odlazi na beogradsku i druge pijace.

– Sa onom proizvodnjom nismo imali dovoljno robe i povećavali smo. Nije bilo drugog načina da se poveća, nismo mogli da uđemo u druge trgovine dok nismo uveli HASAP i dok bezbednost hrane ne dovedemo na zavidan nivo – kaže Aleksandar Obrenović.

Savremenom proizvodnjom Obrenovići se bave nepune dve godine, a nadaju se da će proizvodnja sira i kajmaka ostati porodičan biznis.

– Brat i ja bismo voleli da radimo to što su mama i tata započeli i da budemo uspešni kao oni, kao i da se školujemo da bismo bili stručni za to – kaže Đurđina Obrenović.

Mlečni proizvodi neizostavni su na srpskoj trpezi u svakoj porodici. Specifičan, prepoznatljiv ukus Obrenovići kažu osim tradicije u proizvodnji duguju i pogodnom podneblju za ishranu stoke na obroncima Maljena.