Sirevi sa ukusom „rafaela“ i „jafe“ – Domišljata Valjevka pretvara mlečni proizvod u kolače
| Izvor: Novosti

Ljiljana Janjić, prodavačica na Cvetkovoj i Borčanskoj pijaci, od običnog kravljeg sira pravi neverovatne poslastice! Domišljata Valjevka bele kriške mesi sa voćem i povrćem i od njih pravi jedinstvene kolače u Srbiji. A mušterije se, kaže, zaklinju u one sa ukusom „rafaela“ i „jafe“.

„Novosti“ su Ljiljanu posetile u mlečnoj hali na Cvetkovoj pijaci. Janjićeva objašnjava da je oduvek volela da izmišlja nova jela. U „moru“ ideja koje su joj navirale svakodnevno, odlučila je jednu da sprovede u delo.

– Meni i mojoj porodici je dosadio klasičan sir – seća se Janjićeva trenutka kada se upustila u avanturu sa pravljenjem neobičnih kombinacija. – Onda sam jedan napravila sa pečenim susamom i ukućani su se oduševili. Potom sam nastavila da eksperimentišem.

Tako su se nizali Ljiljini specijaliteti. Slani sa pršutom, tartufima, a onda i slatki koji su opčinili Beograđane.

– Ima mnogo ukusa, ali „rafaelo“ i „jafu“ najviše traže mušterije – ističe prodavačica.

Recept za ove poslastice ova Valjevka ljubomorno čuva. Znatiželjne domaćice koje su se vrzmale oko njene tezge nisu mogle ni „kleštima“ ni komplimentima da joj ga izmame.

– Od mleka napravim kačkavalj, pa od njega „cepani“ odnosno kuvani sir, koji mesim i razvlačim dva puta – otkriva samo delić pripreme sagovornica „Novosti“. – Potom za „rafaelo“ ubacujem kokos, pečeni lešnik, slatku pavlaku i nekoliko badema. Kada pravim „jafu“, u kačkavalj stavljam rendanu pomorandžu i limun, pa ga prelijem čokoladom.

I dodaje Ljiljana da koristi himalajsku so, jer je pogodna za dijabetičare i ostale hronične bolesnike. A u okviru svog „voćnog programa“ nudi i sir sa malinama i belom čokoladom, višnjom i pavlakom, dinjom…

Ona ih servira mušterijama kao lisnate i rolovane.

Ljilja sa vernom radnicom Danom, koja je uz nju već 10 godina, pokušava da sa dve ruke usluži tri mušterije. Secka kriškice nožem i daje devojci da proba robu pre nego što kupi. Daje i ostalima da okuse. Pa, kome se svidi da pazari.

Sa tartufima četiri „crvene“

Slatke bele poslastice sugrađani mogu povremeno da pazare za obrok jer se njihova cena, u zavisnosti od ukusa, kreće od 1.000 do 1.500 dinara za kilogram. Slani sa raznim ukusima se od „hiljadarke“ uzdižu do 1.200 dinara. Najpovoljniji su standardni lisnati 800, a najskuplji su sa belim tartufima, koštaju 4.000.