Skraćena procedura za početak poslovanja – Prijava isplate lične zarade preduzetnika samo APR-u od 1. januara 2017. godine

Skraćena procedura za početak poslovanja – Prijava isplate lične zarade preduzetnika samo APR-u od 1. januara 2017. godine
| Izvor: eKapija

Preduzetnici od 1. januara više neće morati da prijavljuju isplatu lične zarade Poreskoj upravi već samo Agenciji za privredne registre.

Kako je saopštio APR, od 1. januara 2017. godine, prilikom registracije osnivanja, preduzetnici koji se odluče za isplatu lične zarade kao osnov oporezivanja, moći će da unesu taj podatak o isplati lične zarade u Jedinstvenu registracionu prijavu osnivanja pravnih lica i drugih subjekata registracije u jedinstveni registar poreskih obveznika (Obrazac JRPPS, str. 4 koja se odnosi na preduzetnike).

Agencija za privredne registre će elektronski proslediti ovaj podatak Poreskoj upravi preko jednošalterskog sistema registracije, pa preduzetnici više neće morati posebno da obaveštavaju Poresku upravu o isplati lične zarade.

Uvođenjem ove novine, procedura za početak poslovanja preduzetnika se dodatno skraćuje, i prema broju koraka i prema broju dokumenata koje je neophodno dostaviti državnim organima u postupku pokretanja poslovanja.

Unapređenje poslovnog okruženja za preduzetnike ostvareno je na osnovu veoma dobre institucionalne saradnje i daljeg razvoja jednošalterskog sistema registracije, zahvaljujući kome se prikupljanje podataka za potrebe Poreske uprave vrši preko APR-a, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, stupanjem na snagu izmena Pravilnika o dodeli poreskog identifikacionog broja pravnim licima, preduzetnicima i drugim subjektima za čiju je registraciju nadležna Agencija za privredne registre („Službeni glasnik RS“, br. 32/09, 70/10, 6/12, 11/16, 100/16), izmenjena je i Jedinstvena registraciona prijava osnivanja pravnih lica i drugih subjekata registracije u jedinstveni registar poreskih obveznika (Obrazac JRPPS), u koju se unosi dodatni podatak o isplati lične zarade.

U APR-u apeluju na korisnike da obrate pažnju na izmenjeni obrazac, kao i da ga preuzimaju sa internet strane Agencije, a ne sa drugih sajtova koji nisu dovoljno ažurni.

Pročitajte takođe

IFC i Opportunity banka obezbedili 6,5 mil EUR za poljoprivrednike, mikro i mala preduzeća

IFC i Opportunity banka obezbedili 6,5 mil EUR za poljoprivrednike, mikro i mala preduzeća Međunarodna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *