Skuplji bakar šansa za RTB Bor – Vrednost rude za tri nedelje na berzama porasla za 28%
Izvor: Novosti

Cena bakra krajem prošle nedelje nakratko je premašila 6.000 USD po toni i našla se na putu da zabeleži najveći nedeljni rast dosad. Nakon što su stručnjaci predviđali da će vrednost ove rude ostati niska još minimalno dve godine zbog velikih zaliha, nova dešavanja na političkoj sceni sveta uzdrmala su i tržište bakra i donela priliku za „pumpanje“ bilansa RTB Bor.

Metali su trenutno u centru pažnje investitora koji još razmatraju obećanje Donalda Trampa o „ubrizgavanju“ većeg novca u američku infrastrukturu.

Cena bakra je u Njujorku porasla za čak 7,6%, na 6.025 USD po toni, što je najveći dnevni rast od 2009. godine, dok je u Londonu iznosila 5.956 USD. Za samo tri nedelje cene bakra su skočile za čak 28%. Cene drugih industrijskih metala su takođe porasle, pri čemu je cena nikla skočila za 1,8%, a cinka za 0,9%.

Bakar se mesecima prodavao za 4.000 USD po toni, što nikako ne može da se meri sa cenom od 11.000 USD za tonu iz 2011. godine.

– Poskupljenje rude bakra može da poboljša situaciju u RTB Boru u toj meri da rudnik sa cenom od 6.000 USD za tonu može da bude konkurentan, a povećavaju mu se i eksploatacione moći. To znači da bi basen mogao normalno da radi, ali naravno, kada ne bi imao dugova – kaže Milorad Panović, predsednik granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva Nezavisnost.

U Udruženju za metalurgiju PKS kažu da firme koje se bave proizvodnjom proizvoda od bakra ili preradom ove rude mogu da pretrpe negativan uticaj cene.

Ipak, u Valjaonici bakra Sevojno objašnjavaju da na njih nema direktan uticaj poskupljenje sirovine, već da se ono odražava isključivo na proizvođače.

Čak 500 radnika RTB Bor poslato je na prinudni odmor, tvrde u sindkatu Nezavisnost.

– Zaposlenima je plata smanjena za 10%, a broj prinudnih odmora se svakog dana samo povećava. Sve to verovatno rade da bi godinu završili sa boljim rezultatom nego što je realno – dodaju iz sindikata Nezavisnost.