Šljivovica iz Žagubice osvaja svet

Homoljska rakija porodice Lazić ima i brojna lekovita svojstva

HOMOLjSKE planine, poznate po živopisnim predelima i nezagađenoj prirodi, već godinama predstavljaju svojevrsni mamac za turiste, rekreativce i planinare. Bogatu floru ovog kraja dopunjuje i raznovrsno lekovito bilje, koje Biserka i Miodrag Lazić, supružnici iz Žagubice, koriste na nesvakidašnji način. Naime, ovi učitelji u penziji odlučili su da rakiju – koju već godinama peku od šljive ranke – obogate i oplemene lekovitim travama, pa je tako nastala njihova nadaleko poznata „homoljska zdravica“.

– Naša prirodna šljivovica prepečenica oplemenjena je sa 15 lekovitih biljaka, koje sami beremo na obroncima Homolja. Ona ne samo da krepi dušu, već i leči, ako se konzumira u razumnoj meri – tvrdi Miodrag.
baner1
U ovoj rakiji nalaze se lekovite trave koje se u Homolju već vekovima koriste za lečenje raznoraznih tegoba i bolesti: bosiljak, žalfija, kantarion, ruzmarin, majčina dušica, matičnjak, nana, hajdučka trava, neven, kopriva, čubar, crna ribizla, pelin, ehinacea i vranilova trava.

– Upravo zbog lekovitog bilja, „homoljska zdravica“ delotvorna je za umirenje, jača desni i glasne žice, otklanja nesanicu, snižava krvni pritisak, podiže imunitet, te uklanja bol u zglobovima i mišićima – nabraja Miodrag, koji svoj alkoholni napitak naziva i „pićem homoljskih stogodišnjaka“.

Tehnologiju proizvodnje, veli, nasledio je od svog oca: najpre se napravi tinktura od sušenog lekovitog bilja, koje odstoji na suncu određen broj dana, a onda se pomeša sa rakijom. Ova tradicionalna receptura Lazićima je do sada donela brojne nagrade i priznanja na domaćim sajmovima…

PORODICA
BISERKI i Miodragu, koji šljivovicu peku već 20 godina, od sopstvenih i od kupljenih šljiva, u porodičnoj zanatsko-trgovinskoj radnji „Bonitas“ pomažu sin Vlada i snaja Jelena.
S obzirom na to da je „homoljska zdravica“ posebna rakija, i upakovana je na poseban način – sa motivima ovog kraja i srpske tradicije. Za tu namenu služe vrećice sašivene od jute i ovalne kutije sa likom kneza Miloša, a na nekim flašama su i krznasti poklopci, nalik šubarama koje su u Homolju sastavni deo narodnih nošnji.

Inače, rakija Lazićevih obrela se i na gotovo svim kontinentima, jer je naši gastarbajteri rado ponesu kao suvenir iz zavičaja.

ŠTAND

PORED specifične ambalaže u koje su upakovane flaše s rakijom, Lazići svoj štand ukrašavaju pletenim opancima, sušenim tikvama i drvenim, raznobojno oslikanim frulama. Zato i ne čudi što su na Međunarodnom sajmu meda i vina, održanom prošlog meseca u Negotinu, osvojili nagradu za najbolje uređeno izložbeno-prodajno mesto.