Slovaci otvaraju fabriku za preradu mleka u Rekovcu – Posao za 35 radnika u prvoj fazi
| Izvor: Tanjug

Mlekara Koliba iz Slovačke izgradiće u Rekovcu fabriku za prozvodnju mlečnih proizvoda na bazi ovčijeg i kozijeg mleka, u kojoj će za početak zaposliti 35 radnika, izjavio je danas Tanjugu predsednik Saveta za posticaj i razvoj privrede Jagodine Nikola Radosavljević.

Reč je o fabrici manjeg kapaciteta koja je trebalo da bude otvorena u Jagodini, ali je na nivou Skupštine grada dogovoreno da se ustupi Rekovcu, zbog visokog stepena nerazvijenosti te opštine, objasnio je Radosavljević koji je i predsednik Gradskog odbora SNS Jagodine i šef odborničke grupe te stranke.

Rekovac, koji spada u četvrtu grupu opština Srbije i dobija najveće subvencije od države za strane investicije, ima 13.500 ovaca, a investitor iz Slovačke se opredelio za Srbiju zbog tržišta, ali i izvoza u Rusku federaciju i zemlje Evropske unije, dodao je Radosavljević.

On je na čelu privredne delegacije boravio u radnoj poseti Slovačkoj, a zatim je u Rekovac došao i vlasnik Kolibe Petar Zan.

– Dogovoreno je da se ugovor o otvaranju fabrike potpiše u Rekovcu 15. januara, a fabrika bi za početak zaposlila 35 radnika. Do kraja godine, kada prerada dostigne 1.000 litara mleka, posla bi bilo za još 100 radnika.

Radosavljević kaže da su Slovaci zainteresovani za otvaranje i drugih fabrika u Srbiji.