Slovački privrednici žele da investiraju u Srbiji
| Izvor: Tanjug

Potpredsednici Vlade Srbije i Vlade Slovačke Zorana Mihajlović i Lubomir Važni poručili su u petak, 11. decembra 2015. godine, na otvaranju Poslovnog foruma srpskih i slovačkih privrednika, da je Srbija značajno unapredila privredni ambijent i da je postala atraktivna za investitore.

Mihajlović je rekla da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti energetike i obnovljivih izvora energije, infrastrukture i vodnog transporta.

– Želimo da slovački privrednici još više ulažu u Srbiju – poručila je Mihajlović.

Ona je rekla da je ove godine povećana ukupna robna razmena između Srbije i Slovačke za 5% i da je u prvih devet meseci 2015. godine iznosila 354 mil USD. Mihajlović je istakla da je Srbija, zahvaljujući reformama koje su u toku, značajno poboljšala svoj privredni ambijent i da svi koji žele da započnu investicije u našoj zemlji mogu to sada da učine na jednostavan način.

Ukupna robna razmena Srbije i Slovačke u 2014. bila je 500 mil USD, rekao je Važni i naglasio da slovački privrednici žele još više da investiraju u Srbiji. On je kazao da je upravo zbog toga na forumu, koji je održan u Privrednoj komori Srbije (PKS), učestvovalo 26 firmi iz Slovačke i izrazio očekivanje da će biti uspostavljeni novi poslovni kontakti i partnerstva.

Važni je dodao da je Slovačka zainteresovana i za pojedina srpska preduzeća koja su u procesu privatizacije.
baner1
Poslovni forum je održan u okviru sedmog zasedanja Mešovite srpsko-slovačke komisije za ekonomsku saradnju, kome predsedava ministarka Mihajlović. Privrednu delegaciju Slovačke čine kompanije u oblasti zaštite životne sredine, energetike, saobraćaja, građevinarstva, mašinogradnje, poljoprivrede i drugih oblasti, čiji su predstavnici zainteresovani da ostvare kontakte sa srpskim firmama.