Societe Generale i EIB pomažu mala i srednja preduzeća sa 60 mil EUR – Početkom 2018. na raspolaganju još jedna kreditna linija

Societe Generale banka i SoGelease, koji je u stopostotnom vlasništvu Societe Generale banke potpisali su danas sa Evropskom investicionom bankom (EIB) dva ugovora o kreditnom zaduženju za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP), preduzećima srednje tržišne kapitalizacije i prioritetne projekte u iznosu od 60 mil EUR.

Ukupni iznos kreditnog aranžmana iznosi 110 mil EUR, a preostali deo sredstava biće na raspolaganju početkom 2018. godine, saopštila je Societe Generale banka.

Ugovore sa EIB-om o kreditnom zaduženju radi finansiranja malih i srednjih preduzeća kao i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije i prioritetnih projekata potpisali su Marija Ruseva, predsednica Izvršnog odbora Societe Generale banke, i Boris Stević, predsednik Izvršnog odbora kompanije SoGelease.

Sredstva obezbeđena ovim ugovorima koristiće se za finansiranje kredita za obrtna sredstva i investicije sa rokom otplate do 12 godina – za kredite koje odobrava Societe Generale banka, i do sedam godina za investicione kredite SoGelease, navedeno je u saopštenju.

Societe Generale banka i SoGelease izrazili su očekivanje da će na ovaj način dodatno finansijski stimulisati domaću privredu, a naročito sektor malih i srednjih preduzeća.

– Svesni smo da je mali i srednji biznis ujedno i veliki izazov jer je, osim poslovnog plana i dobre ideje, za uspeh na tržištu neophodno unapređenje celokupnog poslovnog okruženja. U tom lancu podrške važnu ulogu imaju finansijske institucije, koje pomažu da kompanije budu konkurentnije i profitabilne – rekla je Marija Ruseva, predsednica IO Societe Generale banke.

Societe Generale banka ujedno je potpisnik i EIB-ove inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za zapadni Balkan (EYET), na osnovu koje privrednici koji žele da konkurišu za kreditna sredstva i istovremeno zaposle mladog stručnjaka, dobijaju dodatne povlastice u vidu povoljnijih kamatnih stopa za otplatu kredit, dodaje se.