Solarno grejanje od starih limenki

Nesvakidašnji izum Darka Milićevića, profesora matematike i informatike iz grada na Crnici

Mladi Užičanin osvojio svetsku nagradu za dizajn automobila

PARAĆIN – Ideja se najpre rodi, a zatim se sve to „baci na papir“, crta, projektuje, pa pravi. Po tom principu, „uradi sam“, funkcioniše i Darko Milićević (39), profesor matematike i informatike u paraćinskoj OŠ „Radoje Domanović“.

Njegov najnoviji izum je solarni sistem za grejanje pomoću limenki – nastao kao eksperiment, posle potrage za alternativnim izvorima energije na „Jutjubu“ – koji je stavio u funkciju prošlog novembra…

– Ovakva upotreba praznih limenki za pivo i sokove mi se učinila jednostavnom, pa sam uradio nacrt, prikupio „sirovine“ i, sa pauzama, radio nekoliko meseci. Panel sam postavio na južni zid kuće, a topao vazduh sproveo u dnevnu sobu. I, rezultati su fantastični: poslednjeg dana decembra, kad je spoljna temperatura u Paraćinu iznosila minus pet, u kuću je ulazio topao vazduh od 52 stepena – veli Milićević, objašnjavajući da sistem funkcioniše samo kad je dan sunčan.

S obzirom na to da je to zimi, ipak, prilično retko, a panel ima površinu od samo jednog kvadrata, ne može da zagreje čitavu sobu, niti da bude jedino grejanje. Ipak, profesor je prezadovoljan jer sistem funkcioniše…

Zahvaljujući svojoj nepresušnoj energiji i potrebi da stalno nešto majstoriše, Darko se oprobao i u pravljenju nameštaja – u čemu je neizbežna i supruga Milka, koja daje ideje – a jednako je uspešan i u organskoj proizvodnji povrća, što mu omogućava da se posveti i kulinarstvu.

BRAVO

ZAHVALjUJUĆI projektu profesora Milićevića, Ambasada Japana u Srbiji, sa 55.000 evra, finansirala je ugradnju gasne kotlarnice u njegovoj školi, pa više ne koriste ugalj. Takođe zahvaljujući njemu, koji je osmislio zamenu đačkih klupa i stolica, taj projekat je realizovala fondacija „Novak Đoković“.