Spoj tehnologije i kreativnosti – Kompanija „3D Prototip Studio“ iz Kragujevca izrađuje jedinstvene 3D modele od plastike
| Izvor: eKapija

Firma „3D Prototip Studio“ u Kragujevcu se bavi izradom 3D modela od plastike i prodajom 3D štampača. Na Sajmu tehnike u Beogradu su predstavili izbor iz palete 3D štampača i skenera, a iz kompanije ističu da je prodajni program zainteresovao upravo ciljnu grupu kupaca – škole.

– Firma je osnovana pre dva meseca, a vodi je moja ćerka koja upravo završava studije na Beogradskoj poslovnoj školi. Blisko joj je crtanje u 3D-u, dobro stoji sa korišćenjem računara i poznavanjem engleskog jezika, te ovo bila idealno prilika da pokrene sopstveni posao – kaže Zoran Jovičić, čija ćerka Marija je vlasnik kompanije „3D Prototip Studio“.

On naglašava da se prodajni program zasniva na inovativnosti, dodajući da je i pre pokretanja posla bio „zadivljen ovom tehnologijom“.

– Štampači koje mi nudimo su pre svega namenjeni domaćem tržištu. Po ceni su prilagođeni livnicama, srednjim tehničkim školama, školama dizajna, arhitektima, protetičarima. Koristimo isključivo ekološki bezbedne materijale, među kojima su polilaktozna kiselina, ABS, polikarbonat…- objašnjava Jovičić.

Korišćenje 3D tehnologija u Srbiji nije novina, a klijentima kao što su škole, livnice i mali preduzetnici važan je spoj kvaliteta i pristupačnih usluga 3D štampe.

– Ovi proizvodi nisu jedinstveni na srpskom tržištu. Naša firma se, međutim, ističe po pristupačnim cenama. Cene štampača kreću se od 500, do 2.100 EUR za pravi, profesionalni štampač za dve glave, koji može da radi dimenzije 300x200x250. To je daleko veće i bolje od konkurencije za istu cenu – kaže Jovičić.

Kako navodi, 3D štampa, uz pomoć moderne tehnologije, omogućava realizaciju najraznovrsnijih ideja klijenata.
– Mislim da je ovo budućnost prototipa. U ovoj tehnologiji zaista ne postoje granice. Evo, na primer, razgovarao sam sa predstavnicima škole koja se bavi mehatronikom. Oni su želeli proizvode u rastavljenom stanju da bi se deca učila kako se to rade, a mi taj zahtev možemo da ispunimo.

Prema njegovim rečima, u korišćenju 3D tehnologije jedina je granica-mašta.

– Ako ste kreativni, uvek možete da pravite unikatne predmete, bilo da je u pitanju nakit, vaze, figurice… Sve što klijent zamisli, mi nacrtamo i ostvarimo – poručuje Jovičić.