Spoljnotrgovinska razmena Šumadije i Pomoravlja 3,3 mlrd USD u prvih 11 meseci 2015.
| Izvor: Tanjug

Privreda Šumadije i Pomoravlja ostvarila je od januara do novembara 2015. godine ukupan obim spoljnotrgovinske razmene u vrednosti od 3,3 mlrd USD, saopštila je Privredna komora Kragujevca.

– Procenat pokrivenosti uvoza izvozom je dostigao najvišu vrednost do sada- rekao je predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić, uz objašnjenje da je izvoz bio 1,9 mlrd, a uvoz 1,4 mlrd USD, te da je ostvaren spoljnotrgovinskog suficita od 500 mil USD.

U regionu Šumadije i Pomoravlja, najveći izvoznici, u protekloj godini, su bili FCA iz Kragujevca, „Yura Corporation“ iz Rače, „Peštan“ iz Aranđelovca, „Panasonic Lighting devices“ iz Svilajnca i „Forma ideale“ iz Kragujevca.

Najveći uvoznici bili su takođe FCA i „Yura Corporation“, zatim „Peštan“ iz Aranđelovca, „PMC Automotive“ iz Kragujevca i „Johnson Controls Automotive“ iz Kragujevca.

Najveći deo spoljnotrgovinske razmene privrede Regiona i dalje se odvija sa zemljama članicama Evropske unije (83% izvoza i 81% uvoza), pri čemu su najznačajniji partneri u izvozu Italija, Slovačka, Nemačka, Rumunija i BiH, a najznačajniji partneri u uvozu Italija, Poljska, Nemačka i Rumunija.

Privreda Grada Kragujevca u istom periodu je ostvarila spoljnotrgovinski suficit, u vrednosti od 343,2 mil USD, pri čemu je ostvaren izvoz u vrednosti od 1,4 mlrd USD a uvoz nešto malo preko 1 mlrd USD.