Spona između nauke i privrede – Srbija dobija platformu visokog dualnog obrazovanja

Spona između nauke i privrede – Srbija dobija platformu visokog dualnog obrazovanja
| Izvor: eKapija

Sa sastanka Slovenačkog poslovnog kluba U Srbiji je 2016. godine kreiran model dualnog i preduzetničkog obrazovanja, a jedan od njegovih ciljeva je povezivanje nauke i privrede i uključivanje mladih u privredu još u toku školovanja. Osnovna ideja je da za vreme formalnog obrazovanja mogu da steknu funkcionalna znanja u radnom okruženju, kako bi odmah nakon školovanja mogli da se zaposle.

Dualno obrazovanje predstavlja učenje kroz rad, u realnom radnom okruženju, i zato je neophodno da se uspostavi dobra saradnja naučnih institucija i kompanija, rečeno je na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba, održanom u četvrtak, 23. marta 2017. godine na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Mreža naučnih instutucija u Srbiji je dobro razvijena, međutim transfer tehnologija i inovaciona delatnost su i dalje na niskom nivou, a povezanost nauke i privrede nije dobra. Kroz program dualnog obrazovanja, ova veza trebalo bi da se uspostavi i poboljša, smatra Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Vladimir Popović – Tokom dvadesetpetogodišnjeg perioda tranzicije, u Srbiji se izgubio istraživački kapacitet. Mala i srednja preduzeća bore se da prežive, pa samim tim nemaju inovacioni potencijal. Mreža naučnih institucija jeste razvijena i odolela je tranziciji, ali je čitav sistem sa druge strane trom – rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji veliki broj naučnih instituta, međutim, mnogi od njih su izgubili svoju osnovnu funkciju. Reforma tog sistema, u koji je uključeno oko 12.000 istraživača, je izostala. Taj broj istraživača je, prema njegovim rečima, nedovoljan, a postoji mogućnost za uključivanje još oko 1.500 mladih naučnika.

Savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić kazala je da su ovim vidom obrazovanja predviđene projektne aktivnosti od petog razreda osnovne škole, kako bi učenici stekli preduzetničke kompetencije koje tržište zahteva.

– Dualno obrazovanje za nas ne znači nivo obrazovanja, već njegov vid. Neophodno je da škole uspostave saradnju sa kompanijama, kako bi se obezbedio kvalitet. Učenici će u tim kompanijama morati da prođu sve nastavne jedinice – rekla je Grujić.

Ona je dodala da je modelom dualnog obrazovanja obuhvaćeno 200 profila i najavila donošenje platforme visokog dualnog obrazovanja. Podsetila je i da su odobrena sredstva za izgradnju istraživačkog centra u Valjevu, a da 10% novca daje Slovenija.

Gabrijela Grujić Dobar primer povezanosti nauke i privrede jeste i saradnja FON-a i Slovenačkog poslovnog kluba, koja je uspostavljena 2014. godine, a studentima je omogućena praksa u slovenačkim kompanijama koje posluju u Srbiji. Osim ovog fakulteta, Slovenački poslovni klub sarađuje i sa katedrom za slovenistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

U Srbiji posluje oko 700 slovenačkih firmi, koje zapošljavaju više od 25.000 radnika.

Na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba, posvećenom dualnom obrazovanju, govorili su i Sanja Marinković (Fakultet organizacionih nauka), Nataša Petrović (Fakultet organizacionih nauka), Aca Zlatić (direktor preduzeća Grah Automotive Batočina), Petar Kočović (Gartner), kao i Laura Fekonja (Filološki fakultet). Sastanak je vodila Danijela Fišakov, predsednica Slovenačkog poslovnog kluba.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *