Srbi bi u preduzetnike, ali su slabo informisani
| Izvor: Tanjug

U Srbiji postoji veliko intersovanje građana za pokretanje sopstvenog biznisa, ali je informisanost o tome ipak nedovoljna. To je pokazalo iskustvo u projektu „Šansa za novi početak“, kao i da se građani se najčešće odlučuju da posao pokrenu u sektoru proizvodnje hrane.

Veliko interesovanje za preduzeteništvo vlada među mlađima, ali ne manjka ni među nešto starijom generacijom građana koji su ostali bez posla ili otišli u penziju, a žele da dopune kućni budžet.

– Oni najpre razmišljajaju o onome što im je poznato, servisima i profilima koje imaju u svom okruženju. Interesovanje je jako veliko za pokretanje preduzetništva, ali to definitivno nije u korelaciji sa informisanošću ljudi – rekao je direktor „DNA Communications“ i član Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera Dejan Ranđić.

Motiv ljudima je uglavnom alternativa zaposlenju.

– Njihov motiv je da pronađu drugi način da obezbede platu za sebe i porodicu. Taj motiv je dobar donekle, ali ako ne razmisle dubilje, postoji veća šansa za neuspehom, jer imaju limitirana sredstva za posao. Ne bi bilo dobro da se obeshrabre samo zato što nisu dobro promislili – rekao je Ranđić.

„Šansa za novi početak“ je projekat za razvoj preduzetništva koji ima za cilj da ohrabri mlade ljude da se bave preduzetništvom, ali i da podstakne one radnike koji će ostati bez posla u procesu restrukturiranja da koristeći svoje znanje i resurse, pokrenu sopstveni posao.

Namenjen je svima koji žele da pokrenu biznis, sami, sa članovima porodice, ili udruženi. Projekat može u tome da pomogne idejama, informacijama, predlozima, preporukama i podrškom.

U okviru tog programa osmišljeno je oko 200 preduzetničkih inicijativa, koje su podeljene na četiri oblasti: proizvodnja, usluge, trgovina i poljoprivreda, a koje pružaju osnovne informacije o početnim ulaganjima.