Srbija bi od izvoza nameštaja mogla da prihoduje više od 500 mil USD godišnje
| Izvor: Tanjug

Predstavnici 46 lokalnih samouprava sa jugoistoka i jugozapada Srbije predali su Razvojnoj agenciji Srbije (RAS) u sredu, 8. juna, Akcioni plan za pozicioniranje Srbije kao zemlje izvoznice nameštaja od masivnog drveta.

Predsednik opštine Tutin, Šemsudin Kučević je predao Akcioni plan direktoru RAS-a Milošu Petroviću u ime 46 lokalnih samouprava.

– Cilj podrške drvnoj industriji je podsticanje njene izvozne konkurentnosti, a očekuje se da bi uspešno sprovođenje predviđenih mera moglo da omogući otvaranje više hiljada novih radnih mesta i poveća izvoz na preko 500 mil USD godišnje – poručio je Petrović.

Izradu Akcionog plana, koji je predstavljen u Privrednoj komori Srbije, podržale su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski Progres, i USAID Projekat održivog lokalnog razvoja, saopšteno je iz Evropskog Progresa.

Akcioni plan sadrži niz mera za povećanje konkurentnosti domaćih proizvođača i podsticanje proizvodnje nameštaja od masiva, imajući u vidu rast tražnje na svetskom, a posebno na evropskom tržištu.