Srbija i Koreja potpisale ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja
| Izvor: eKapija

Ministar finansija Dušan Vujović i ambasador Republike Koreje u Republici Srbiji Li Do-Hun potpisali su danas Ugovor između Republike Srbije i Republike Koreje o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak.

Zaključenje ovog Ugovora predstavlja značajan doprinos unapređenju bilateralne privredne i finansijske saradnje između Srbije i Koreje jer se rešenjima sadržanim u Ugovoru otklanja dvostruko oporezivanje fizičkih i pravnih lica – rezidenata dve države.

Primenom Ugovora obezbeđuje se pravni preduslov za efikasnije privređivanje i konkurentnost srpskih preduzeća u Koreji, odnosno preduzeća iz Koreje u našoj zemlji.

Ugovor stimuliše ulaganje kapitala rezidenata Srbije u Republici Koreji i rezidenata Republike Koreje u Srbiji. Njime se obezbeđuje saradnja poreskih administracija dveju zemalja, u cilju efikasne primene Ugovora i sprečavanja poreske evazije od strane njihovih rezidenata.

Ostvarena saradnja je preduslov za značajna ulaganja korejskih investitora u privredu Republike Srbije, odnosno stvaranje uslova za njihovo učešće u procesu privatizacije, ali i za korišćenje odgovarajućih finansijskih instrumenata za podsticanje viših oblika bilateralne ekonomske saradnje. Početak primene Ugovora očekuje se od 1. januara 2017. godine nakon usvajanja u parlamentima obe ugovorne strane.

Osim Ugovora sa Republikom Korejom, Republika Srbija ima potpisane ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa još 64 države od kojih su u primeni ugovori sa 54 države, a preostalih 10 u procesu potvrđivanja. Očekuje se potpisivanje sa još 15 država.

Razvoj ekonomskih odnosa sa inostranstvom kao rezultat ima povećano interesovanje stranih partnera za zaključenje ugovora (zbog povoljnijih uslova za investiranje u Srbiju, prodaje autorskih prava i tehničkih unapređenja, davanja zajmova, i dr.).