Srbija ima nameštaj za Evropu – „Jela“ iz Jagodine ostvarila 3,5 mil EUR profita od izvoza

Srbija ima nameštaj za Evropu – „Jela“ iz Jagodine ostvarila 3,5 mil EUR profita od izvoza
| Izvor: Tanjug

Vlasnik Fabrike nameštaja „Jela“ iz Jagodine, koja je prošle godine od izvoza ostvarila profit od 3,5 mil EUR, Miroljub Radovanović, ocenio je danas da Srbija ima nameštaj koji je kvalitetom jednak evropskom.

– Srpski nameštaj kvalitetom ne zaostaje za nameštajem koji proizvode najveće i najpoznatije firme u Evropi i poslednjih godina vlada veliko interesovanje stranih kupaca za naš nameštaj – rekao je Radovanović novinarima na tradicionalnom 6. sajmu kućnog nameštaja koji ova firma organizuje u svom salonu u Jagodini.

On je istakao da je evropsko tržište nameštaja „veoma razvijeno, ali mi ga pratimo, jer imamo tehnologiju, gotovo kao i firme u evropskim zemljama“.

– Kad je reč o „Jeli“, naši stručnjaci se puno kreću, obilaze najveće sajmove kod nas i u svetu, svake godine izlazimo sa nečim novim i balansiramo kvalitet i cenu – dodao je Radovanović i naveo da je kompanija prošle godine „imala dobar rast proizvodnje, prodaje i izvoza“.

„Jela“ je na ovogodišnjem sajmu, koji se završava 3. aprila, a namenjen je više poslovnim partnerima – kupcima, izašla sa mnogo novina i kada je reč o dečijim sobama, spavaćim i dnevnim i kuhinjama.

– Ponudili smo stvari koje nam se čini da nedostaju, nove modele, oblike i dizajn, a neke od njih će u serijsku proizvodnju za oko mesec dana – rekao je Radovanović.

On je istakao da „Jela“ nema problema sa naplatom i ocenio da „kupovna moć stanovnika Balkana nije velika, ali i tu beležimo rast prodaje, pre svega novih modela“.

– Uvodimo nove tehnologije, gradimo nove hale, imamo mlade stručnjake. Nameštaj „Jele“ u Srbiji se prodaje u blizu 200 salona, u Hrvatskoj u 66, u Makedoniji imamo oko 40 kupaca, u Sloveniji smo u jednom velikom lancu, u BiH i Republici Srpskoj smo u 60 do 70 salona, izvozimo u Nemačku, Grčku, Austriju, Češku, Bugarsku, Rumuniju – naveo je Radovanović.

„Jela“ je porodična firma osnovana 1991.godine i nastavila je tradiciju proizvodnje nameštaja u stolarskoj radionici „Radovanović“ iz 1936. godine. Zapošljava oko 200 radnika, a oprema je najviše svetske tehnologije iz Nemačke. Dve linije su potpuno automatizovane i radi se na tri odvojena programa proizvodnje: „Kiki“, „Radda“ i „Kalla“ sa više od 50 elemenata i 15 dekora.

Pročitajte takođe

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu Kada je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *