Srbija ima velike perspektive za izvoz voća, povrća, goveđeg mesa i ribe
| Izvor: Tanjug

Srbija ima najveće perspektive da izvozi voće, povrće, goveđe meso i prerađevine i ribarske proizvode, kaže ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

On dodaje da, međutim, nema izvoza hrane u Evropu ako ona nije u skladu sa bezbednosnim kriterijumima iz Evropske unije.

– Situacija sa Rusijom je, može se reći, još komplikovanija. Problem je i to što jeftino izvozimo sirovine, a to se dešava zato što nemamo gde da ih čuvamo, jer nam fale nam kapaciteti gde bismo ih čuvali za period kada će oni imati veću cenu – rekao je Nedimović.

Najavio je da će se sledeće godine, u skladu sa raspoloživim sredstvima, za koja se još ne zna kolika će biti, ulagati i u kapacitete za skladištenje, a takođe i u mlade poljoprivredne proizvođače i u konkurentnost našeg agrara koja je sada slaba.

Prema njegovim rečima, najveću perspektivu za izvoz imaju voće, povrće, goveđe meso i prerađevine te ribarski proizvodi.

– Orijentacija je da u sledećoj godini sva sredstava koja budu na raspolaganju usmeravaju na povećavanje konkurentnosti našeg agrara. Tu će posebno mesto imati prerađivački sektor – rekao je ministar.

Domaći proizvodi u buduće će imati oznaku porekla „Srpski kvalitet“ najavio je Nedimović i dodao da će Srbija sledeće godine moći da konkuriše za sredstva iz IPARD programa EU. – Za ovu svrhu inače je za period od sedam godina, počev od 2014, namenjeno 175 mil EUR – precizirao je ministar.
Dokumenti sa sličnom temom