Srbija može da bude jedan od najvećih proizvođača repe
| Izvor: Tanjug

Šećerna repa po hektaru donosi tri puta veći prihod nego kukuruz, na primer, pa Srbija može da bude jedan od najvećih proizvođača šećerne repe, izjavio je u petak, 26. avgusta generalni direktor fabrike šećera Crvenka Petros Gemincis.

On je istakao da postoji prostor za povećanje prinosa, pa i prihoda po hektaru, što bi doprinelo celokupnom razvoju poljoprivrede u Srbiji.

Kao i decenijama unazad upetak je u toj fabrici šećera potpaljivanjem krečne peći označen početak vađenja i prerade šećerne repe, a Gemincis je naveo da se time nastavlja tradicija duža od veka, jer se krečna peć upalila 103. put za 104 godine, koliko postoji fabrika.

– Naša istorija duža od veka, uz iskustvo, znanje i angažman zaposlenih, ohrabruju nas da gledamo u budućnost sa optimizmom. Naša vizija je još više repe, veća proizvodnja i veći izvoz – rekao je Gemincis.

Kako je istakao, to je industrija koja čvrsto stoji na svojim nogama i ne koristi ni dinar subvencija, a zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, dok istovremeno izvozi ozbiljne količine šećera u Evropsku uniju.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, istakao da mere podrške Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mogu da budu korisne i proizvođačima i prerađivačima repe.

– Do kraja ove godine biće realizovana značajna sredstva kada su u pitanju subvencionisanje i dodela bespovratnih sredstava za izgradnju eksploatacionih bunara i sistema za navodnjavanje, što može da doprinese razvoju proizvodnje šećerne repe – rekao je Radojević.

Ove godine će se predviđenim subvencijama obezbediti i pokrivanje novih 4.000 do 5.000 hektara sistemima za navodnjavanje, podvukao je on.
crestor mg 3 Haematology