Srbija najatraktivnija za agrobiznis u regionu – EBRD u našu zemlju investirala 100 mil EUR u 2015. godini
Izvor: eKapija

Za Evropsku banku za obnovu i razvoj Srbija je jedna od najatraktivnijih zemalja u regionu kada je reč o prehrambenoj industriji, i to od primarne proizvodnje do maloprodaje i prerađivačke industrije – rekao je Miljan Ždrale, direktor agrobiznis sektora EBRD za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

On je na četvrtoj konferenciji „FMCG, Retail & Agribusiness Premium Brunch“ koju su „Infoarena“ i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizovale danas u Beogradu, istakao da je ta banka u 2015. godini investirala u Srbiji 100 mil EUR i dodao da je Srbija dominantna i da ima najveći portfolio ulaganja EBRD od 2011. do danas – 335 mil EUR.

– Taj sektor se pokazao kao vrlo otporan u odnosu na druge bez obzira na sve ekonomske izazove i sigurno da Srbija pokazuje pluseve u tom sektoru. U narednom periodu možemo pospešiti izlazak srpskih kompanija u region, zatim investicije u energetsku efikasnost i optimizaciju korišćenja resursa, kao i održivost razvoja maloprodaje – naveo je Ždrale.

On je rekao da je dobar primer kompanija „Delhaize“ u Srbiji koja ima pozitivan efekat na sistem likvidnosti u regionu.

– Srbija može da privuče nove investitore. Trenutno u Srbiji, pored ovogodišnjih investicija u kompanije „Bambi“, „Knjaz Miloš“ i „Imlek“, radimo na pripremi predžetvenog finansiranja farmera i nadamo se da ćemo sa tim instrumentom izaći sledeće godine u saradnji sa komercijalnim bankama. To će biti jedan od ključnih instrumenata da se smanji nelikvidnost primarnog poljoprivrednog lanca – naveo je stručnjak EBRD-a.

Ždrale je istakao da je Srbija trenutno jedina u Evropi koja proizvodi soju koja nije genetski modifikovana (non-GMO) i koja bi mogla da se koristi za visokokvalitetnu vegetarijansku ishranu. On je, ipak, upozorio da primarna poljoprivredna proizvodnja učestvuje u BDP-u Srbije sa samo 9% i da ima puno prostora da se taj udeo poveća.

Petar Miljković, direktor kompanije „Bisnode“, predstavio je rezultate istraživanja koje pokazuje da Srbija ima najviše velikih preduzeća u prehrambenom sektoru u regionu, kao i da 45% njih posluje duže od 10 godina.

Na konferenciji se razgovaralo i o mogućnostima daljeg razvoja ove industrije na lokalnom tržištu i u regionu, plasmanu robe i usluga na inostranim tržištima, traženju uspešnih poslovnih rešenja i privlačenju investicija.

Direktor „Infoarena grupe“ Tomislav Gavaci naveo je da se konferencija organizuje u cilju promocije prehrambene industrije regiona na međunarodnom tržištu, a naročito za povezivanje sa tržištima EU, Afrike, Turske i Bliskog Istoka.

– Hoćemo da privučemo investicije u region, ali i da omogućimo našim kompanijama investicije na međunarodnom tržištu – kazao je Gavaci.

On je istakao da je skup u Beogradu jedna u nizu konferencija tog tipa koje se organizuju u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom Svetske banke i FAO, najavljujući da će glavna međunarodna konferencija „FRA Arena 2016“ biti organizovana u Beču 18. i 19. februara 2016. godine. Tom prilikom biće reči i o izazovima migrantske krize, klimatskim promenama, inovacijama i drugim stvarima važnim za region, dodao je Gavaci.