Srbija očekuje 1 mlrd EUR deviznog priliva od turizma u 2016. godini – Ugostitelji traže niži PDV na hranu
| Izvor: Beta

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Renata Pindžo ocenila je danas da će 2016. godina biti rekordna po turizmu i da će devizni priliv premašiti 1 mlrd EUR. Ona je rekla da raste broj i domaćih i stranih turista.

Po statistički podacima, u Srbiji je od januara do kraja septembra ove godine boravilo 2,13 miliona turista, što je 12% više nego u istom periodu prethodne godine.

Domaćih turista je bilo oko 1,15 miliona, 13% više nego u prvih devet meseci 2015. godine, a inostranih više od 977.000, što je povećanje od 11%.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović je rekla da je su prošle godine prvi put banje uključene u promotivnu kampanju. – Kampanja „Srbija sve što volim“ ima ponešto za svačiji ukus. Akcenat je uglavnom na planinama, ali od prošle godine i banjama – rekla je Labović.

Direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije Georgi Genov je rekao da će ugostiteljski i smeštajni kapacitet nastaviti da raste sledećih godina.

Genov je istakao da gosti ugostiteljske objekte u Srbiji ocenjuju visokim ocenama, ali imaju zamerke na opšti izgled turističih mesta. On je ukazao da treba smanjiti PDV na hranu, jer smatra da će onda veći broj ugostiteljskih objekata ući u legalne tokove.