Srbija proširila izvoz u Rusiju – Potrebno ubrzati trgovinske procedure

Srbija proširila izvoz u Rusiju – Potrebno ubrzati trgovinske procedure
Izvor: RTS

Snežana Bogosavljević Bošković (foto: mc.rs) Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže za RTS da je proširen asortiman proizvoda za izvoz na rusko tržište, kao i da se javljaju novi proizvođači koji žele da izvoze u Rusiju. Ubrzan je jedan deo procedura, ali to nije dovoljno, ističe ministarka.
Snežana Bogosavljević Bošković je, gostujući u „Dnevniku“ RTS-a, rekla da je sa ruskom stranom postignut dogovor da kontrolu prilikom izvoza proizvoda od mesa i mleka sprovode naše službe, kao i da je ubrzan jedan deo procedura prilikom izvoza u Rusiju.

Ipak, ministarka napominje da to nije dovoljno, jer da bi neki novi objekti iz Srbije mogli da izvoze u Rusiju potrebno je da budu na odobrenom spisku.

– Mi smo razgovarali o šest objekata koji su prošli proveru kvaliteta, a nisu na spisku odobrenih… S ruske strane ceo posao je završen, ali je potrebno da se dobije odobrenje od zemalja partnera Rusije – kaže Bogosavljević Bošković ističući da se ta odluka očekuje u roku od mesec dana.

Tokom boravka srpske delegacije u Rusiji tema razgovora bila je i proširenje asortimana proizvoda od mesa.

– Zainteresovani smo da nam se vrati izvoz mesa u komadima, koji proizvodnju mesa čine rentabilnijom i ekonomičnijom. Naišli smo na podršku i već smo uputili zvaničan dopis i zahtev, a verujem da ćemo brzo dobiti i pozitivan odgovor – kaže ministarka.
baner
Ističe da je reč o velikoj podršci, ali i ozbiljnim zahtevima koje moraju imati u vidu svi oni koji se bave izvozom proizvoda na rusko tržište. Dodaje i da Srbija mora da garantuje za kvalitet i poreklo tih proizvoda.

– S obzirom na to da smo proširili asortiman proizvoda, uverena sam da je dosta onih koji mogu da izvezu meso i mleko u Rusiju – rekla je ministarka.

Komentarišući povećanje izvoza u Rusiju za 60%, Bogosavljević Bošković je rekla da Ministarstvo samo obezbeđuje uslove, a privrednici sami odlučuju gde će izvoziti.

– Nikakav trgovinski embargo između Rusije, Evropske unije i SAD niti nas obavezuje niti dotiče. Mi želimo da stvaramo uslove da naši proizvođači izvoze proizvode tamo gde su zainteresovani – kaže ministarka.

Ona dodaje da smo mi mala zemlja i da, kada se poredi izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU i Srbije na rusko tržište, nema razloga za brigu.

– Naš udeo je svega 1,4%, to je malo da bi nekog zabrinulo – osim nas, da moramo mnogo više da radimo i povećamo izvoz i poljoprivrednu proizvodnju – kaže ministarka.

Bogosavljević Bošković je kazala kako je uverena da će, tokom posete Beogradu, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sa zvaničnicima Srbije, u kontekstu ekonomske saradnje, razgovarati i o saradnji dve zemlje i u oblasti poljoprivrede.

– Zainteresovanost za ovu saradnju pokazao je i premijer Dmitrij Medvedev, kada je nedavno u okviru otvaranja velikog poljoprivrednog sajma u Moskvi „Zlatna jesen“ zajedno sa ruskim ministrom Nikolajem Fjodorovom posetio štand Srbije. Tada smo kolega Fjodorov i ja dobili podršku od Medvedeva da nastavimo inače dobru, uspostavljenu dobru saradnju i da je ubuduće unapredimo i uvećamo – rekla je ministarka.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *