Srbija i Rusija potpisale sedam međudržavnih sporazuma i protokola – Na pomolu i izvoz „fiat“ automobila
| Izvor: eKapija

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dobre vesti za srpsku privredu.
– Imam dobre vesti za građane Srbije: sve naše odnose iz energetike ubrzo ćemo rešiti, i to partnerski. Predsednik Putin je uslišio i moju, možda drsku molbu, jer ćemo imati određenu kvotu za izvoz „fiat“-a u Rusiju, a imaćemo i neuporedivo veću mogućnost izvoza sira i namaza – izjavio je Vučić, prenose beogradski mediji.

Ruski predsednik Vladimir Putin boravi 16. oktobra u poseti Beogradu tokom koje razgovara sa državnim vrhom i prisustvuje obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i pobede nad fašizmom i obeležavanju 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Tim povodom u Beogradu se održava velika Vojna parada.
Vlada Srbije zvanično je saopštila da su predstavnici naše zemlje i Rusije potpisali sedam međudržavnih sporazuma, memoranduma i protokola o saradnji u više različitih oblasti.

Međudržavni sporazumi potpisani su u „Palati Srbija“ u Beogradu, u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.

Ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor Federalne službe za vojno-teničku saradnju Ruske Federacije Aleksandar Vasiljevič Fomin potpisali su Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji.
baner1
Direktor Kancelarije Saveta za nacinalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Vlade Srbije Goran Matić i direktor Federalne službe za bezbednost Rusije Sergej Beseda potpisali su Sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor Federalne imigracione službe Konstantin Romodanovski potpisali su Sporazum o readmisiji i Protokol o njegovom sprovođenju.

Direktor Uprave carina Miloš Tomić i rukovodilac Federalne carinske službe Rusije Andrej Beljaninov potpisali su Protokol između Uprave carina Srbije i Federalne carinske službe Rusije o razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe koja se kreće između dve zemlje.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić (foto: srbija.gov.rs) Uprava carina saopštila je da će potpisivanje Protokola o razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe u prometu između Srbije i Rusije, doprineti poboljšanju carinske kontrole robe, kao što će i razmena informacija o carinskoj vrednosti doprineti pojednostavljenju carinskih postupaka.

– Jedan od osnovnih razloga za zaključivanje Protokola je obezbeđivanje povoljnih uslova za trgovinu između dve zemlje, kao i efikasnija borba protiv izbegavanja plaćanja carinskih dažbina i poreza – kažu iz Uprave carina.
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i generalni direktor Ruske energetske agencije Ministarstva energetike Rusije Anatolij Tihonov potpisali su Memorandum o razmevanju u oblasti energetske efikasnosti, uštede energije i obnovljivih izvora energije.

Direktor Direkcije za infrastrukturu „Železnica Srbije“ Goran Maksić i generalni direktor „RŽD International“ Sergej Pavlov potpisali su ugovor o rekonstrukciji tri deonice transevropskog železničkog Koridora 10.

Direktor Direkcije za organizaciju prevoza „Železnice Srbije“ Njegosav Teofilović i generalni direktor „RŽD International“ Sergej Pavlov potpisali su ugovor o isporuci 27 dizel motornih vozova za prigradski saobraćaj.

PUTIN: Veliki rizik za tranzit gasa ove zime

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Beogradu da će Rusija, u slučaju da Ukrajina bude „krala“ gas kao 2008. godine, biti prinuđena da za toliko smanji isporuke tog energenta, javlja Beta.

– Nadamo se da neće biti energetske krize ove zime. Rusija je uvek bila pouzdan snabdevač energentima – rekao je Putin na konferenciji za novinare posle sastanka sa državnih rukovodstvom Srbije.

Putin je, međutim, istakao da postoji veliki rizik za tranzit gasa za evropsko tržište kroz Ukrajinu, prenosi Tanjug.

Potrebna nova ulaganja u fabrici „Fiat automobili Srbija“

Ekonomista Mahmud Bušatlija kaže da bi bescarinski izvoz „Fiat“-ovih automobila u Rusiju bio bi od koristi za Srbiju, ali da bi to zahtevalo nova ulaganja u proširenje kapaciteta kragujevačkog FAS-a.

On je za agenciju Beta kazao da je kapacitet FAS-a 100.000 do 120.000 automobila godišnje, a od Rusije bi se mogao očekivati bescarinski uvoz oko 20.000 automobila. Bušatlija je podsetio i da je prošle godine, za vreme mandata premijera Ivice Dačića, Rusija obećala Srbiji bescarinski uvoz 10.000 automobila iz Kragujevca, ali je uslov bio da Srbija uveze isto toliko „lada“, te dogovor nije realizovan.
Srbija se ne može osloniti samo na izvoz u Evropsku uniju, i treba iskoristiti šansu za nova tržišta, smatra ovaj ekonomista, dodajući da naša zemlja beleži rast izvoza jedino u Rusiju, dok je sve ostalo u padu.

– Zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji, i jedni i drugi trpe veliku štetu, i tu šansu treba iskoristiti dok se Rusija i EU ne izmire, a izmiriće se jer su interesi veliki – kazao je Bušatlija za agenciju Beta.

Moguć veći izvoz agrara

Srbija bi mogla da poveća izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju samo ukoliko poveća ulaganje u agrar i revitalizuje zadružni sektor, izjavio je danas agroekonomista i savetnik Ekonomskog instituta u Beogradu Miladin Ševarlić za agenciju Beta.

– Takve promene u domaćoj poljoprivredi bi u nekoliko narednih godina mogle da omoguće dvostruko povećanje srpskog izvoza na rusko tržište, i to bez narušavanja sadašnjih trgovinskih odnosa sa drugim zemljama – kazao je Ševarlić agenciji Beta.

On je dodao da Srbija još nije u potpunosti iskoristila mogućnost za izvoz agrarnih proizvoda koji joj pruža sporazum o bescarinskom pristupu tržištu Rusije i Carinske unije.