Srbija u 2016. očekuje 2 mlrd EUR stranih investicija – Za podsticaje spremno 13 milijardi dinara
| Izvor: Novosti

Srbija ove godine očekuje najmanje dve milijarde evra direktnih stranih investicija. Tokom prošle godine, ne računajući poslednji kvartal, iz inostranstva u našu zemlju je ušlo blizu 1,3 mlrd EUR. Kompanije koje budu upošljavale naše radnike ove godine očekuje ukupno 13 milijardi dinara podsticaja. Sa još 400 miliona dinara subvencija podsticaće se snimanje filmova u Srbiji.

Krajem prošle godine Vlada je donela Zaključak kojim odobrava podršku za sedam investicija koje će omogućiti otvaranje ukupno 6.042 nova radna mesta. Tih sedam investitora će tokom tri godine na plate budućih zaposlenih potrošiti ukupno 532 mil EUR. Pomoć države tako ne bi trebalo da pređe ukupno 266 mil EUR.

– Zakon o ulaganjima definiše pravni okvir za podsticaje, a podzakonskim aktom se bliže uređuju kriterijumi, uslovi i način privlačenja direktnih investicija – objašnjavaju u Ministarstvu privrede

– Kada je reč o maksimalnim iznosima pomoći, oni su uređeni propisima kojima se definišu pravila za dodelu državne pomoći i kontrolu državne pomoći – Zakon o kontroli državne pomoći i Uredba o pravilima za dodelu državne pomoći. Prema ovim propisima veliki privredni subjekt ne može da dobije sredstva podsticaja, odnosno ostvari i druge zakonom predviđene podsticaje u visini koja prelazi 50% opravdanih troškova ulaganja. Troškovi ulaganja se mere prema ulaganjima u osnovna sredstva ili prema troškovima bruto zarada za zaposlene u dvogodišnjem periodu nakon isteka investicionog projekta, odnosno 60 odsto za srednje, odnosno 70% za male privredne subjekte.

Od opredeljenih 13 milijardi dinara za ovu godinu, deo novca će ići i za ranije ugovorene projekte poput „Air Serbia“, „Fiat“, „Robert Bosch“ u Pećincima i „Hutchinson“ u Rumi, ali i za nove investicije u Šapcu, Novom Sadu, Vladičinom Hanu, Doljevcu, Aranđelovcu, Inđiji, Subotici i drugim opštinama. Ministarstvo privrede očekuje da će one omogućiti otvaranje velikog broja radnih mesta.