Srbiji 60 mil EUR pomoći od EU
Izvor: RTS

Evropska komisija predložila da se iz Fonda solidarnosti EU izdvoji 80 mil EUR pomoći Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj za otklanjanje štete od poplava. Srbiji je namenjeno 60 mil EUR, kao najteže pogođenoj zemlji. Pomoć treba da odobre Evropski parlament i Savet EU.
U saopštenju Evropske komisije navodi se da će Hrvatskoj od te sume biti dodeljeno 8,96 mil EUR, a Bugarskoj 10,5 mil EUR za saniranje štete od poplava u maju i junu, prenosi Beta.

Predlog o izdvajanju pomoći u petak (10. oktobra 2014. godine) je potpisao evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han, koji je nadležan za Fond solidarnosti EU, a pomoć treba još da potvrde Evropski parlament i Savet EU.

Sredstva su namenjena pokrivanju dela vanrednih troškova za javne radove, pre svega za obnovu ključne infrastrukture i usluga, kao i troškova operacija spasavanja i čišćenja pogođenih područja.

Srbija je 16. jula podnela zahtev za korišćenje sredstava iz Fonda solidarnosti EU za otklanjanje štete od poplava, na šta ima prava, kako se podseća u saopštenju, kao zemlja kandidat za članstvo sa kojom su otvoreni pregovori o članstvu.
baner1
Dodaje se da je Srbija pretrpela najveću štetu u poplavama, da su posebno pogođeni Kolubarski, Mačvanski, Moravički, Pomoravski okrug i delovi Beograda, da je pogođeno oko 1,6 miliona ljudi, dok su ključne energetske instalacije oštećene, a pijaća voda zagađena.

– Ova odluka odslikava pravu prirodu Fonda, a to je solidarnost sa našim zemljama članicama i zemljama koje pregovaraju o pristupanju, u trenucima kada im je pomoć potrebna zbog prirodnih katastrofa – rekao je Han.

Han, naredni komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju, rekao je da „Fond solidarnosti pomaže tim zemljama da stanu na svoje noge i povrate stabilnost koju ugrožavaju ozbiljna šteta naneta ekonomskim sektorima poput turizma, kao i oštećena infrastruktura“.

– Ova podrška će pomoći Srbiji, Bugarskoj i Hrvatskoj da se oporave od teških poplava koje su ih pogodile ranije ove godine i pomoći će da se nadoknade troškovi za operacije spasavanja i čišćenja u pogođenim područjima – istakao je Han, dodavši da su sredstva namenjena za otklanjanje neposredne štete i hitne potrebe nakon poplava.

Podsetio je da su 28. juna ove godine na snagu stupili izmenjeni propisi za korišćenje Fonda, koji treba da pojednostave postojeći sistem i kriterijume kako bi sredstva mogla brže da se isplaćuju.

– Verujemo da će i članice takođe pokazati solidarnost i ispuniti svoja obećanja tako što će brzo odobriti sredstva odvojena u te svrhe – rekao je odlazeći komesar za regionalnu politiku.

Fond solidarnosti EU raspolaže u 2014. godini sa ukupno 530 mil EUR, a od toga može najviše da se izdvoji tokom godine dve trećine tih sredstava, odnosno 353 mil EUR. Pomoć iz Fonda se računa na osnovu procene ukupne štete. Može se koristiti samo za nužne vanredne aktivnosti na spasavanju i obnovi, a ne i za pokrivanje privatne štete.