Srbiji dobila 84,8 mil EUR pretpristupne pomoći od EU
| Izvor: Beta

Vlada Srbije i Evropska komisija potpisale su danas sporazum kojim se Srbiji odobrava 84,8 mil EUR iz fondova pretpristupne pomoći EU – IPA za 2014 godinu, saopšteno je iz Vlade.

Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktorka u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju EU Ketrin Vent (Catherine Wendt).

Evropska komisija je u decembru 2014. godine odobrila 187,1 mil EUR Srbiji, od čega su u junu 2015. godine potpisani sporazumi za sredstva u iznosu od 102,3 mil EUR.

Preostala, danas odobrena sredstva, namenjena su projektima u oblasti reforme državne uprave, konkurentnosti, energetike, unutrašnjih poslova, zapošljavanja.

U skladu sa time, biće finansirano unapređenje zapošljavanja mladih, inovativnost malih i srednjih preduzeća, smanjenje štetnih emisija u bloku A4 Termoelektrane „Nikola Tesla“, jačanje granične i podrška usklađivanju sa propisima EU.

Najveći deo novca, 65,6 mil EUR, biće upotrebljen po modelu indirektnog upravljanja, što znači da će nacionalne institucije sprovoditi program, dok će Ministarstvo finansija biti odgovorno za sprovođenje nabavki, ugovaranje i finansijsko upravljanje.