Srbiji iz IPA fondova dostupno oko 200 mil EUR godišnje
Izvor: Tanjug

Srbija preko IPA fondova EU za besplatnu finansijsku pomoć zemljama kandidatima može da očekuje godišnje oko 200 mil EUR, ali pod uslovom da imamo dobro urađene projekte, rekla je ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je objasnila da je za 2014. godinu preko IPA fondova, gradovima i opštinama u našoj zemlji, na raspolaganju ukupno 180 mil EUR.

– Dobar deo ovih sredstava preusmerili smo za sanaciju poplava u Obrenovcu, Krupnju i ostalim područjima – rekla je Joksimović Tanjugu.

– Napominjući da približan iznos imamo na raspolaganju svake pomoći, ona je istakla da smo ta sredstva procentualno dobro iskoristili.

– Međutim, kada pogledate strukturu iskorišćenih sredstava, moglo je biti bolje. Mislim da novac nismo dovoljno koristili za neke infrastrukturne projekte, koji su važni za lokalne samouprave, jer nismo bili pripremljeni . objasnila je Joksimovićka, naglašavajući da ima spremnih i manje spremnih opština.
baner1
Lokalne samouprave zato, kako je ukazala, moraju da jačaju i da se pripremaju, jer smo od ove godine prvi put u situaciji da IPA fondove koristimo decentralizovano.

– Do sada je EU, koja odobrava novac, bila i ta koja sprovodi ceo postupak i preko koje sredstva idu. Od ove godine taj novac će ući u naš budžet i mi ćemo biti odgovorni za trošenje, za reviziju i nadgledanje – rekla je ministarka Joksimović.

Ona je juče u Vladičinom Hanu posetila Centar za razmenu informacija o prekograničnoj ekonomskoj saradnji – Connection, koji je izgrađen novcem iz evropskih fondova.