Srbiji nedostaju građevinski radnici – Niko neće u školu za zidara, tesara, armirača, keramičara, vodoinstalatera…
| Izvor: Tanjug

Građevinske firme u Srbiji imaju sve više posla, a vrednost radova na kojima mogu da rade domaći neimari u naredne dve godine je 970 mil EUR. Posla će biti, ali školovanih zidara, tesara, armirača, keramičara, vodoinstalatera sve je manje u Srbiji.

Interesovanje za upis u građevinske škole izuzetno je malo. U celoj Srbiji ove godine je upisano samo 10 zidara, osam tesara i četiri armirača, a poslednjih nekoliko godina za vodoinstalatera nije se prijavio nijedan učenik.

– Školovanih vodoinstalatera u Srbiji uskoro više neće biti, jer je poslednji kod nas završio školu pre tri godine. Već 10 godina nema staklorezaca i kamenorezaca, nema zainteresovanih učenika za te smerove – rekla je direktorka Građevinske škole Beograd Dragana Radovanović.

Ona kaže da je ta škola jedina u Srbiji koja školuje deficitarna građevinska zanimanja i dodaje da ih građevinske firme stalno zovu i traže zidare, tesare, armirače. U ovom momentu privreda traži 26 tesara, a iz školskih klupa u junu izaći će samo tri tesara.

Za to što je malo interesovanje učenika za majstorska zanimanja, Radovanovićeva kaže da su „najveći problem roditelji“ koji decu usmeravaju na četvorogodišnja zanimanja.

Kako kaže, svi učenici po završetku školovanja imaju mogućnost odmah da počnu da rade i to za pristojne plate, te je kao primer navela učenika koji je počeo da radi u Energoprojektu i sa trećim stepenom ima platu kolika je njena plata kao direktora škole.

Radovanovićeva kaže da je napravljen pozitivan, mali korak prošle godine kada je Ministarstvo prosvete ograničilo da se u četvorogodišnje škole mogu upisati samo oni koji na maloj maturi ostvare minimum 50 bodova.

Tako je Građevinska škola Beograd prošle i pretprošle školske godine upisala četiri, odnosno pet učenika, da bi ove godine u školske klupe selo deset budućih zidara.

Slično je i sa tesarima, prošle i pretprošle godine upisana su četiri, odnosno tri učenika na taj smer, da bi ove godine bilo upisano dvaput više.

Predsednik Udruženja geodetskih i građevinskih škola Srbije Stanko Matić kaže da se građevinska industrija polako pokreće u Srbiji, da niču nova gradilišta, ali da će Srbija imati problem sa radnom snagom, i navodi da dobar tesar u Srbiji danas ima platu veću i od 1.000 EUR.