Srbiji od Evropske unije 1,5 mlrd EUR
| Izvor: Novosti

Srbija može da računa na više od milijardu i po evra iz pristupnih fondova Evropske unije u sledećih šest godina, saopšteno je u petak (26. septembra) iz Evropske komisije.
„Imamo dobre vesti za zemlje iz regiona proširenja“, rekao je novinarima portparol komesara za proširenje Štefana Filea – Peter Stano, predstavljajući planove EU za pomoć zemljama kandidatima do 2020. godine iz takozvani IPA-2 fondova.

Prema objavljenoj listi, Srbija će u ovom roku dobiti 1,508 milijardi evra, višestruko više nego bilo koja zemlja u regionu.
baner
Stano je objasnio da je novina u programu IPA-2 to što se sredstva dodeljuju po uprošćenoj proceduri, što omogućava kandidatima elestičniji pristup određivanju prioriteta za njihovo trošenje.

– Sredstva su namenjena za strukturne reforme i unapređenje regionalne saradnje – rekao je Stano.

Prema planu, najviše novca će dobiti Turska, koja može da računa na gotovo 4,5 milijarde evra, a slede Srbija sa 1,508, Albanija, Makedonija i Kosovo sa po oko 650 mil EUR, dok je Crnoj Gori namenjeno 250 mil EUR.

Stano je rekao da Island i Bosna i Hercegovina nisu uključeni u ovaj program jer je Island povukao kandidaturu za članstvo u EU, dok u BiH na državnom nivou nije uspostavljen koordinacioni mehanizam za rapolaganje sredstvima.