Srbiji potreban rast BDP-a veći od 4-5% godišnje – Suficit u budžetu obećava povećanje plata u 2017.
| Izvor: Beta/Tanjug

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,8% u 2016. je dobra osnova za dalje korake koje će Vlada Srbije preduzeti, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić na tematskoj sednici vlade na kojoj su bili i predstavnici Svetske banke.

Cilj Vlade Srbije je da održi trend rasta srpske privrede i da sa planiranih 3% za 2017. godinu, dostigne rast od 3,5% BDP-a u 2018. godini, što je u skladu sa prognozama Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Vučić je rekao da je stanje javnih finansija stabilno, ali da Srbiji treba mnogo godina da bi standard bio uporediv sa zemljama Evropske unije.

– Imamo stabilan rast, ali on mora da bude veći od 4-5%, da bismo pristizali zemlje EU. Zato nisam zadovoljan rastom od 3%, on je neuporediv sa rastom od -3%, ali nije dovoljan – istakao je premijer.

Predsednik Vlade je dodao i da će Srbija i na kraju aprila imati suficit u budžetu i da će, ako se tako nastavi, ove godine biti povećanja plata u javnom sektoru i javnoj upravi. On je rekao da je na današnji dan suficit u budžetu 2,4 milijarde dinara.

Vučić je podsetio i da je planirani deficit bio između 53 i 54 milijarde dinara na kraju aprila.