Srbiji potrebno 5-7 mlrd EUR godišnjih investicija – Neophodno smanjenje poreza na plate
| Izvor: Politika

Miroljub Aleksić Potrebno nam je makar 5-7 mlrd EUR godišnjih investicija, da bismo za 15 godina dostigli solidnu razvijenost, kaže Miroljub Aleksić, vlasnik Alco grupe. On navodi da je turizam značajna privredna grana i dodaje da je nova strategija razvoja turizma Srbije do 2025. pravi potez.

– Naravno da treba raditi na konkurentnosti i davati iste uslove i podsticaje kakve daju razvijene turističke zemlje ili zemlje u okruženju, radi daljeg i bržeg razvoja. Potencijal je veliki, a multiplikator zarađenog evra u turizmu je ekvivalentan 3,4 EUR u izvozu. Tako da bi bilo dobro da sa 1 mlrd EUR prihoda od turizma dostignemo 2 ili čak 5 mlrd EUR, što pre. Drago mi je da su taj potencijal prepoznali i domaći biznismeni i da ulažu sve više i ozbiljnije. Pokušavamo da pratimo taj trend i podržimo razvoj ove grane – kaže Aleksić.

Kada je konditorska industrija u pitanju, kaže da je „domaća konditorska industrija jaka sa dobrom tehnologijom, kapacitetima koji prevazilaze potrebe domaćeg tržišta i dobrim i kvalitetnim proizvodima i brendovima, izvozno orijentisana. Ne zaostaje ni malo za najboljim svetskim proizvođačima“.

– Bila bi još bolja da nema opterećenja poput prelevmana i carina pri nabavci sirovina, koji je opterećuju u ceni koštanja. To drugi proizvođači u EU i okruženju nemaju i dodatno uvoze svoje proizvode na naše tržište bez carina. A mi pre početka procesa proizvodnje platimo sirovine skuplje za oko 15% – navodi on.

Aleksić naglašava i da bi država trebalo da se se opredeli hoće li strateški da podržava izvoz sirovina (pšenicu, kukuruz, šećer…) ili finalne proizvode sa višestrukim multiplikatorom, kao i hoće li suzbiti sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju, koja proizvodi robu van svih standarda i u neuslovnim prostorima, a prodaje je van legalnih tokova.

Povodom najavljenog smanjenja poreza na zarade, Aleksić smatra da bi to moralo da se dogodi.

– U Rumuniji je porez na zarade 30%, u Albaniji i Bugarskoj 20%. Uz to porez na dobit u ovim zemljama iznosi 10%. Kod nas porez na zarade iznosi 67%, a korporativni porez je 10%. Kad sve to uporedite gde biste investirali? – zaključuje.