Srbiju tokom 2016. posetilo 13% više turista – Rast broja noćenja i deviznog priliva
| Izvor: Tanjug

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u subotu, 9. jula, da je u Srbiji u prvih pet meseci ove godine povećan broj turista za 13%, kao i da je vaučere do sada iskoristilo 32.000 ljudi, tako da će 2016. biti rekordna turistička godina ako takav trend bude nastavljen.

– U prvih pet meseci 2016. imali smo 14% rast broja domaćih turista i 12% rast broja inostranih turista. Imamo i rast broja noćenja za 16%, kao i devizni priliv koji je takođe veći za 16% u odnosu na isti period 2015. godine – rekao je Ljajić na završnoj manifestaciji karavana “Moja Srbija“ u Beogradu.

Kako je naveo, devizni priliv je veći izražen i u dolarima i u evrima, što je vrlo značajno, jer će biti smanjen deficit koji imamo u prilivu i odlivu sredstava od turizma.

Rastu broja domaćih turista dominantno je doprinela, kako je istakao ministar, akcija sa vaučerima koju su svi ismevali.

– Do danas imamo 32.000 onih koji su koristili vaučere, ostalo je još 14.000 vaučera koji treba da se podele i nema nikakve sumnje da će do 15. oktobra, do kada građani mogu da se prijave, svi vaučeri biti potrošeni. To će značiti da imamo 300.000 noćenja više domaćih turista nego prošle godine, što je impozantan rezultat – naglasio je Ljajić i dodao da postoji prostor da bude i veći turistički promet, čemu će doprineti sve ono što država preduzima u domenu turističke infrastrukture.

– Ove godine je 6 mil EUR izdvojeno za razvoj turističke infrastrukture u celoj Srbji. Želimo da oživimo neke turističke centre koji su u prethodnih nekoliko godina stagnirali, ali i da afirmišemo sve značajne turističke destinacije u Srbiji – rekao je Ljajić dodajući da misli na Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačku Banju i druge destinacije.

Kako kaže, ova godina će biti posvećena i Dunavu i tu će biti realizovan čitav niz projekata.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević rekao je novinarima da je grad puno učinio za turizam i da je Beograd jedna od najbrže rastućih kontinentalnih turističkih destinacija u Evropi, a po bezbednosti turista na drugom mestu u Evropi, posle Stokholma. Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović pozvala je građane Srbije da provedu odmor u našoj zemlji, dok je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović napomenuo da je ova godina rekordna za Beograd, kao i prethodne dve, i po broju noćenja stranih gostiju.