Srednjoškolci se takmičili u preduzetničkim veštinama
| Izvor: eKapija

U Beogradu je 17. decembra 2015. godine održano regionalno takmičenje srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov“, a zadatak da osmisli proizvod ili uslugu inspirisanu novogodišnjim praznicima najbolje je uradio tim broj 7 koji je osvojio prvu nagradu i plasirao se na nacionalno finale.

Ovaj tim činili su učenici Ekonomske škole u Zemunu, Farmaceutsko-fizioterapeutske škole, Tehničke škole Železnik i Srednje tehničke PTT škole, a pobedili su sa idejom o mobilnoj aplikaciji koja omogućava korisnicima da sami dizajniraju svoje ukrase.

Takmičenje je okupilo 110 učenika iz 27 srednjih škola iz Beograda, Smedereva i Valjeva, a svi su bili grupisani u timove sastavljene od učenika iz različitih škola. Oni su osmišljavali rešenje postavljenog problema i kreirali biznis planove koje su na kraju dana prezentovali članovima žirija.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu takmičenja, a pobednici finala učestvovaće na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana u aprilu 2016. u Zagrebu, zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

– Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine, dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan – izjavio je Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije „Dostignuća mladih u Srbiji“.

„Poslovni izazov“ je pokrenut sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na četiri regionalna Poslovna izazova (u Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 400 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi „Dostignuća mladih“ iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji“, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta i kompanije KPMG.