Sremska Mitrovica u 2017. godinu ulazi sa 15% manje nezaposlenih – U toku četiri kapitalna projekta vredna više od 11,6 mil EUR
| Izvor: Novosti

Budući izgled podvožnjaka u Sremskoj Mitrovici (foto: YouTube / 3D animacija podvožnjaka) Nove investicije tokom 2016. godine dovele su do smanjenja broja nezaposlenih u Sremskoj Mitrovici, i to za 15% u odnosu na prethodnu godinu, tako da će trenutno 5.884 kandidata sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje imati šansu već tokom 2017. da konkurišu za neko od radnih mesta koja su najavili novi investitori. Grad završava 2016. godinu sa četiri kapitalna projekta, čija vrednost premašuje 11,6 mil EUR, a konačna realizacija očekuje se dogodine.

Iako je na mestu gradonačelnika samo tri meseca, Vladimir Sanader za Novosti kaže da su novi projekti spremni, tako da će ovaj grad na Savi nastaviti razvojni put i u 2017.

– Izgradnja podvožnjaka prema Kazneno-popravnom zavodu je najveći infrastrukturni projekat grada i radovi su uveliko u toku. Vrednost ovog projekta je 6 mil EUR i on se realizuje modernom tehnologijom, tako da se železnički saobraćaj nesmetano organizuje. Železnice će uštedeti milion i po evra, koliko bi izgubile da se saobraćaj obustavio za vreme radova. Privodimo kraju izgradnju gradskog bazena, ulazimo u drugu fazu izgradnje novog objekta osnovne škole u Mačvanskoj Mitrovici, a put kroz Laćarak, u dužini od 5,4 kilometara, u celini je rekonstruisan – ističe za novosti Sanader.

Pokretanje nekadašnjeg giganta i ponosa jugoslovenske mesne industrije Mitros otvorilo je novo poglavlje u ovoj godini, kako za klanicu, tako i za sam grad.

Budući izgled bazena u Sremskoj Mitrovici – Mitros trenutno zapošljava oko 130 radnika, tokom sledeće godine najavili su uvođenje još jedne smene, a samim tim, ukazaće se potreba i za novom radnom snagom. Početkom sledeće godine italijanska kompanija East-West će kupiti građevinsko zemljište za izgradnju pogona za proizvodnju gornjih delova obuće. Prema planu ovog investitora, tu bi trebalo da se zaposli od 300 do 400 radnika. Trenutno je u industriji zaposleno više od 2.000 radnika, a nama i jeste cilj što više radnih mesta, samim tim i podizanje standarda građana – naglašava prvi čovek Sremske Mitrovice.

Gradonačelnik Sanader navodi da lokalna samouprava ima i velike planove za razvoj poljoprivrede u selima, pre svega voćarstva, povrtarstva i stočarstva. Subvencije povrtarima za nabavku opreme za navodnjavanje i podizanje plastenika, razvoj seoskog turizma kroz podsticaje za ulaganje u smeštajne kapacitete u seoskim domaćinstvima, samo su deo planova za iduću godinu.

Grad na dve obale

Planom detaljne regulacije priobalja Save, koji su usvojili odbornici grada, stvoreni su uslovi za razvoj Sremske Mitrovice na obe obale. Ovim planom obuhvaćeno je oko 86,10 hektara prostora, koji bi trebalo da bude namenjen za odmor, rekreaciju i turističke sadržaje, a uređenje tog prostora donelo bi izlaz centralne zone grada na obalu reke Save.