Srpska firma ušla u četvrtu deceniju poslovanja – „Passage Group“ iz Pančeva planira širenje maloprodajne mreže i veću pokrivenost tržišta u regionu

Srpska firma ušla u četvrtu deceniju poslovanja – „Passage Group“ iz Pančeva planira širenje maloprodajne mreže i veću pokrivenost tržišta u regionu
| Izvor: eKapija

Porodične firme čine jedan od ključnih temelja svetske ekonomije. Oko 70% firmi je u rukama porodica, i one čine više 50% BDP-a i 60% zaposlenosti. Međutim, 70% tih porodičnih firmi ne preživi transfer iz prve u drugu generaciju, a 95% ne nadživi treću generaciju.

Ovu ne tako sjajnu statistiku, već godinama osporava jedna srpska kompanija – „Passage Group“, koja u Pančeva posluje od 1983. godine, kada su je osnovali bračni par Vladimir i Slađana Mitrović.

Danas, pored osnivača radi i njihova ćerka Aleksandra, sagovornica našeg portala.

– Osim nas u firmi rade i moji tetka, stric, strina, a dok su bili radno aktivni radili su i mamina mama i tatin tata. U jednom trenutku na poslu su bile tri generacije, tako da smo pravi primer porodične kompanije – kaže Aleksandra Mitrović koja obavlja funkciju brend menadžerke u ovoj kompaniji.

A sve je počelo…

Sve je počelo1982. godine, kada su u želji da skupe novac za letovanje Vladimir i njegova devojka, danas supruga, Slađana napravili nekoliko haljina i prodali ih u beogradskoj Knez Mihajlovoj ulici. Slađana je studirala ekonomiju, ali je bila vešta i imala je dobre ideje, a Vladimir je imao preduzimačke sposobnosti. Shvatili su da tržište traži takav proizvod, da se može lako prodati i lepo zaraditi. Sledeće godine otvorili su butik, jedan od prvih u Pančevu. Prva mala radionica počela je da radi 1984. godine i Vladimir je napustio posao u pančevačkom „Trgoproduktu“. Proizvodnja se razvijala, pa danas „Passage“ zapošljava oko 90 radnika.

baner1
Utakmica sa stranim brendovima i sivim tržištem

Međutim, ova pančevačka kompanija pamti i bolje dane.

– Kako se tržište skroz otvorilo ka stranim brendovima, tako je naša domaća tekstilna industrija na neki način blago ugrožena, jer je konkurencija mnogo velika. Izuzetno je jaka konkurencija i stranih brendova, ali i sivog tržišta. Igra se zaoštrila, uslovi za poslovanje su sve teži i teži, a cene su sve niže – kaže za naš portal ćerka osnivača.

Ona dodaje da je je proizvodnja, u odnosu na neke dobre godine, „recimo 2005-2006“, smanjena za oko 30%, ali da su zadržali solidan broj i maloprodajnih i veleprodajnih kupaca.

– Mi moramo da se borimo kvalitetom i da se trudimo da našu ciljnu grupu zadržimo na istom nivou i, u najboljem slučaju, proširimo. Mitrović dodaje da je situacija u mnogome teža, jer je kupovna moć ljudi sve manja, ali je raduje činjenica da su njihovi kupci verni brendu „Passage“.

„Passage“ se obraća ženama od kasnih dvadesetih pa do 40+ godina.

– Mi imamo žene koje „Passage“ stvari kupuju više od 10 godina. Dolaze u jaknama, mantilima, kaputima koje su dosta stari. Vrlo se često dešava da se „passage“ stvari porodično nose, ali i nasleđuju. Proizvodnja i dizajn su apsolutno domaći. Šije se u pogonu u Pančevu, gde samo u proizvodnji radi oko 50 žena, koje inače čine veliku većinu ove kompanije.

I kreatorima su verni, te ih ne menjaju često. Poslednjih nekoliko sezona svoj potpis stavlja Gorica Ristić, koja je pre toga bila i asistent prethodne kreatorke, pa joj brend nije nepoznat. Materijale uglavnom nabavljaju u Srbiji, ali i u Italiji, Nemačkoj. Pored veleprodaje koja omogućava da mnogi butici širom Srbije u svom asortimanu imaju „Passage“ garderobu, bez obaveze da promene ime radnje u „Passage“, ova kompanija ima i svojih 6 maloprodajnih radnji. Od toga, 4 u Pančevu, jednu u Vršcu, Zrenjaninu i Subotici. Dugo su imali butik u samom centru Beograda, ali je nedavno zatvoren, zbog visokih troškova poslovanja.

– Najprodavanije su haljine, po tome smo prepoznatljivi. Međutim ono što je simbol i što najbolje predstavlja naš brend su kaputi. Dosta pristupačni, kvalitetni i dugovečni – kažu u ovoj kompaniji.

Širenje kod komšija

Kako za „eKapiju“ kaže Aleksandra Mitrović, planovi su da se šire otvaranjem sopstvenih maloprodajnih radnji, i to u gradovima u unutrašnjosti Srbije. Takođe, fokusiraće se ponovo na izvoz u zemlje u okruženju. Za sada, prisutni su na tržištima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Porodični posao

„Passage Group“ jedna je od kompanija koje su učestvovale na prvom „Vip poslovnom forumu“ o porodičnim firmama u Beogradu, koji je organizovala agencija za odnose s javnošću „Chapter 4“ pod generalnim pokroviteljstvom kompanije „Vip mobile“.

Raditi u porodičnoj kompaniji, donosi sa jedne strane veće opterećenje i veći pritisak, ali sa druge strane je posvećenost u takvoj kompaniji mnogo veća, jer zaposleni znaju da od njihovog rada ne zavisi jedna, već više porodica, opisuje svoje iskustvo Aleksandra Mitrović.

– Forum na kome smo učestvovali je bio vrlo kvalitetan. Pričalo se o korporativnom upravljanju, uopšte o problematici porodičnih kompanija. Pričalo se o iskustvima, kako prevazići određene probleme sa kojima se svi mi susrećemo. Izazovi koji stoje pred porodičnim kompanijama su jako specifični, pogotovu u periodima kada se mlađi članovi uključuju u posao. Bilo je reči o tome kako da „naslednici“ izgrade svoju karijeru, kako da se nametnu, jer uglavnom je uticaj osnivača jako izražen. To je jako dragoceno iskustvo, jer to nisu knjiški primeri, to su realna iskustva učesnika Foruma.

Iako to nije bio prvi forum na tu temu na kojem je učestvovala, Aleksandra kaže da joj je bilo izuzetno zanimljivo.

Nakon Beograda, ovakav Forum je 18. juna održan u Nišu, a danas je održana i radionica u Kruševcu.

Pročitajte takođe

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu Kada je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *