Srpske krave za italijanski sir
Izvor: Tanjug/B92

Delegacija grada Jagodine naredna dva dana posetiće italijansku kompaniju za proizvodnju sira „Inalpi“ u Torinu koja je zainteresovana da u sedištu Pomoravskog okruga gradi fabriku sira i mleka u prahu, rekao je danas predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma.

Marković je na konferenciji za novinare rekao da delagacija iz Jagodine odlazi u Torino na poziv vlasnika kompanije „Inalpi“, koji je u Jagodini boravio od 17. do 20. janura.

– Oni traže veliki broj krava, jer im trebaju velike količine mleka, a mi to u Pomoravskom okrugu imamo. Imamo 80% praznih štala, a one su prazne zbog niskih i nestabilnih cena poljoprivrednih proizvoda – rekao je Marković, podsećajući na nedavni problem vlasnika tovljenih svinja sa drastičnim padom otkupne cene.

On je napomenuo da poljoprivrednici Pomoravskog okruga imaju u proseku dva do sedam hektara zemljišta, priključne mašine, vredni su i mogu da obezbede količine mleka koje su potrebne Italijanima.
baner1
Kada su u pitanju proizvođači mleka, izgradnjom italijanske fabrike, oni će biti spašeni od nakupaca koji su kupovali mleko od poljoprivrednih proizvođača ili vozili mleko nekim mlekarama koje nikada nisu adekvatno plaćale, ocenio je Marković.

Otvaranjem fabrike sira i mleka, dodao je on, oko 5.000 porodica u Pomoravskom okrugu i susednoj opštini Batočina rešiće problem zapošljavanja.

Italijani dolaze u Jagodinu, jer ovde već radi pet fabrika iz te zemlje, dajemo najbolje uslove, a osim kompanije „Inalpi“ dolazak su najavile još dve italijanske kompanije – rekao je Marković.

Marković je naglasio da Srbija nudi najbolje uslove, da u njoj postoji politička i ekonomska stabilnost što je veoma važno i da očekuje da vlasnici ove fabrike koju će posetiti u Torinu, uskoro dođu u Jagodinu i krenu sa realizacijom izgradnje mlekare.

– Siguran sam da će do ove realizacije doći jer su Italijani uvideli da nema prepreke potpisivanje ugovora između vlasnika „Inalpi“ i Skupštine grada Jagodine – zaključio je Marković.

On je za polovinu marta najavio posetu poljoprivrednika Jagodine Beču i farmama u okolini glavnog grada Austrije.