Srpski startap „zelenoo.com“ dobio 50.000 EUR od Austrijske razvojne agencije

Srpski startap „zelenoo.com“ dobio 50.000 EUR od Austrijske razvojne agencije
| Izvor: Tanjug

Startap firme koje ostvaruju profit, imaju pozitivan uticaj na društvo a mogu i da nađu sebi partnera u Austriji, kandidati su za bespovratna sredstva koja dodeljuje Austrijska razvojna agencija (APA).

Prva firma koja je dobila takva sredstva je „Organika nova“ za portal „zelenoo.com“ koji je otvorila, a na kojem umrežava proizvođače i kupce.

Za sajt, firma je dobila od APA-e 50.000 EUR za proširenje posla, a to je jedini start ap u Srbiji koji je uspeo da se na takmičenju u društvenom preduzetništvu u Austriji, pored firmi sa Zapadnog Balkana, Afrike, Azije i Latinske Amerike, nađe među 15 najuspešnijih.

– Naša ideja je bila da spojimo mobilne tehnologije i poljoprivrednu proizvodnju, odnosno organsku hranu i postojeći lanac distribucije hrane prema zahtevima ekonomiji 21. veka – objasnio je Nikica Marinković, idejni tvorac i jedan od vlasnika sajta.

– U Austriji sam upoznao i svog investitora koji je u moj posao uložio 20.000 EUR početnog kapitala – objašnjava Marinković.

Na sajtu „zelenoo.com“ proizvođači organske i domaće hrane otvaraju svoje profile sa trenutnom ponudom proizvoda. Da bi njihov profil sa ponudom bio vidljiv za potrošače na internetu, pre toga ih obiđu diplomirani inženjeri poljoprivrede koji su pokrenuli ceo ovaj projekat.

Prilikom posete poljoprivrednog gazdinstva ili radionice, u razgovoru sa vlasnicima proverava se da li su zaista u pitanju proizvođači, a ne nakupci ili trgovci.

Ukoliko proizvođači ispune kriterijume za korektnu i kredibilnu saradnju sa nama, tek tada postanu „vidljivi“ za kupce na sajtu i mogu početi sa onlajn prodajom hrane.

Pročitajte takođe

Niš uveo 11 građevinskih zona i smanjio porez za poljoprivrednike

Niš uveo 11 građevinskih zona i smanjio porez za poljoprivrednike Veće grada Niša donelo je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *