Srpsko tržište privlačno italijanskim kompanijama – U 600 kompanija posao našlo 26.000 ljudi
| Izvor: RTS

Italija je poslednje dve godine najveći srpski spoljno-trgovinski partner, a na tešnjoj ekonomskoj saradnji dveju država radi Komora italijanskih i srpskih privrednika. Tradicionalno, dodeljuju i nagradu Leonardi, ovoga puta italijanskoj firmi „Bassilichi“.

Italijanski „Bassilichi“ u Srbiji zapošljava 120 ljudi. IT centar u Beogradu, centar je za Jugoistočnu Evropu, a softvere prodaju na evropskom, ali i na afričkom i bliskoistočnom tržištu.

– Želimo da radimo sa srpskim univerzitetima, pogotovu sa Univerzitetom u Beogradu da bi se što više studenata usavršavalo u IT sektoru. Želimo da podstaknemo razvoj tkz. ekonomije aplikacija, kako bi nove kompanije dolazile u Srbiju – kaže Danilo Rivalta iz kompanije „Bassilichi“.
baner1
Do sada je u Srbiju došlo 600 italijanskih kompanija i u njima je posao našlo 26.000 ljudi. Za prvih 10 meseci, srpski izvoz u Italiju vredeo je 1,9 mlrd USD, a uvoz je bio 300 mil USD manji.

– Na „Expo 2015“ promovisali smo srpska vina i komentari su bili pozitivni. Ovde postoje dobri proizvodi ali moramo da radimo zajedno da bismo poboljšali prisustvo na tržištu ne samo Italije, nego Evrope uopšte – napominje Klaudio Ćezario iz Komore italijanskih i srpskih privrednika.

Na tome radi 250 članova Komore italijanskih i srpskih privrednika u Beogradu. Može li se iz Italije očekivati više investicija u narednoj godini?

– Da li smo u skorije vreme imali manje investicija? Sećam se da sam prošle godine rekao, napravili smo sjajan posao, ove smo napravili još bolji – imamo nove investicije u poljoprivredi, evo večeras vidimo da imamo nove investicije u novim tehnologijama – kaže ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ističe da za Srbiju to znači nove mogućnosti, a pre svega, novo zapošljavanje.

– Najveći broj je u tekstilnoj industriji i to nije samo tekstilna industija, to su i sve grane od građevinarstva do infrastrukture, softverske industrije, informacionih tehnologija – napominje Zorana Mihajlović.

U Komori italijanskih i srpskih privrednika očekuju da sledeća godina bude godina rasta za italijanska i za srpska mala i srednja preduzeća.