Šta će privrednici sa parama posle smanjenja poreza na zarade?

Šta će privrednici sa parama posle smanjenja poreza na zarade?
| Izvor: N1

Srpski privrednici pozitivno su ocenili moguće smanjenje poreza i doprinosa na zarade u toku sledeće godine. Kažu da bi im to oslobodilo sredstva za nova ulaganja.

Miroslav Savanović, vlasnik firme IN2 iz Beograda, koji se bavi informavionim tehnologijama i ima 40 zaposlenih kaže da bi smanjenje poreza i doprinisa na zarade bilo podsticajna mera za privrednike. Kada bi sadašnji nameti bili umanjeni za 20%, i mesečni troškovi njegove firme smanjili bi se za 10.000 EUR.

– Mi bismo tih deset hiljada evra mogli upotrebiti u neke druge svrhe, bilo da investiramo u zapošljavanje novih ljudi. Recimo to bi značilo za naš prosek oko pet novih ljudi, ili da investiramo u nove projekte, ili u nove edukacije, novu opremu – objašnjava Miroslav Savanović.

Poresko rasterećenje zarada izvelo bi veliki broj radnika iz sive zone, pored toga što bi znatna sredstava oslobodilo za nova ulaganja.

– Dvadeset odsto nije mali iznos. To je posebna stimulacija za privredu i nas privrednike i mi ćemo taj novac znati da iskoristimo u prave svrhe. Biće više radnih mesta, više poreza, više doprinosa i više novca u legalnim tokovima – kaže preduzetnik Stevan Rodić.

Šta je garancija da će privrednici višak sredstava zaista i upotrebiti za dodatna ulaganja? Stručnjaci su saglasni da je smanjenje nameta na rad, najbolja reformska mera. Ipak rezultate ne treba očekivati odmah.

– Dugoročno će se nadoknaditi na taj način što će biti veća ekonomska aktivnost i samim tim će biti veće uplate u budžet. Kratkoročno, to se može kroz razne programe nadomestiti, a i međunarodne organizacije sve te istinske reforme podržavaju – rekao je Nenad Gujaničić.

Međutim, kaže Gujaničić, najavljene mere, ma koliko bile podsticajne, neće dati očekivane rezultate, ako bude nastavljena akutelna politika favorizoivanja nekih učesnika na tržištu.

Pročitajte takođe

Srpska „Kruna“, britanski recept – Jovica Božić i princ Đorđe Karađorđević u Omoljici pokrenuli originalnu craft pivaru

Srpska „Kruna“, britanski recept – Jovica Božić i princ Đorđe Karađorđević u Omoljici pokrenuli originalnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *