Koliko puta ste uvideli da je vaš šef u određenom poslovnom trenutku bio nesposoban i da nije, po vašem mišljenju, umeo da organizuje posao, osnaži saradnike ili jednostavno nije preuzeo kontrolu kao pravi šef? Koliko puta ste u takvim situacijama pomislili da biste, baš vi, drugačije reagovali na poslovne izazove i bili mnogo bolji vođa od svog šefa. Istorija biznisa je puna loših šefova. U to ne sumnjamo. Ali, da li znate koje su današnje osobine pravog i uspešnog šefa?

sefovanje

DOBRO, BOLJE I NAJBOLJE ŠEFOVANJE

Biti dobar šef nije jednostavno. Postati bolji je, sigurno, još teže, zahtevnije i složenije. Ipak, za uspeh biznisa u savremenom svetu, nije dovoljno biti dobar ili malo bolji od drugih. Danas je potrebno biti najbolji. Samo najbolji u svom poslu opstaju. Svet se razvija neverovatnom brzinom i prihvatiti promene i prilagoditi im se su samo neke od odlika najuspešnijih. Svakako najbolji šefovi se ne boje promena. Produktivni su. Svoje kreativne ideje dele sa drugima. Socijalno i emotivno su inteligentni.

Najbolji vodja

PREUZIMANJE STVAR U SVOJE RUKE JE UVEK BOLJE REŠENJE OD UPIRANJA PRSTOM U DRUGE

Najbolji šef je onaj koji ume da radi u timu, ali pre toga i da ga oformi. Najbolji šef je i onaj koji kvalitete učinke nagrađuje. Svako bi, prema ličnim iskustvima, mogao da oceni ko je dobar, a ko loš šef. Ipak, današnje šefovanje podrazumeva mnogo veština: povlačenje najboljih finansijskih poteza, vođenje poslovnih knjiga, korišćenje interneta i društvenih mreža u marketinške svrhe, brendiranje proizvoda i usluga. Na kraju nagrada za njegov profesinalni rad je profitiranje preduzeća.

biznismeni

ŠEF JE I VOĐA I MENADŽER

Svaki šef na čelu firme, koji želi to i da ostane, ali ne zbog titule i samog šefovanja, mora da „raste“ u profesionalnom smislu. Jedini način da opstane i nadmaši konkurenciju jeste da radi na unapređenju svog znanja. Da bi bio broj jedan potrebno je da se edukuje i bude u koraku sa vremenom. Obuke, softverski rad, razgovori sa stručnjacima, ulaganje u razvoj poslovanja su samo instrumenti za donošenje ključnih odluka za preduzeće. Pre nego „preseku“, najbolji šefovi saznaju i nauče kako, a onda svoju viziju pretvore u delo.

http://edukaplus.com/biznis-akademija/