Šta muči srpske privrednike – Strategija malih i srednjih preduzeća do Nove godine
Izvor: eKapija

Ministar privrede Željko Sertić najavio je da će do Nove godine biti usvojena i Strategija malih i srednjih preduzeća (MSP), prilikom čije izrade su uvažene sugestije privrednika.

Naime, u Strategiju MSP će biti uključen dokument koji je Privredna komora Srbije (PKS) predala Ministarstvu privrede, a u kome je definisano čak 500 problema koji muče privrednike, istakao je Sertić.

On je na debati o razvoju privatnog sektora privrede Srbije naveo da će u sledećih 10 do 15 dana biti definisane oblasti u kojima će se delovati u narednom periodu, a obaveze i odgovornosti podeljene su po ministarstvima.

– Najveći broj problema koje su izneli privrednici biće uključen u Strategiju MSP – kazao je Sertić na skupu u PKS.
baner1
On je naglasio da treba što snažnije uključiti privredne asocijacije i struku u donošenje zakona, što se pokazalo kao dobra praksa u Evropskoj uniji i SAD.

V.d. predsednika PKS Milivoje Miletić istakao je da je dalji razvoj privatnog sektora od izuzetnog značaja, i da treba da bude baziran na povećanju izvoza i investiranja, kao i proizvodnji dobara sa visokom dodatnom vrednošću.

– To je jedan složen proces koji traži angažovanje svih kapaciteta, privrede, institucija i kreatora ekonomske politike, da se stvori jedan ambijent koji je dovoljno podsticajan i predvidljiv da se te investicije i ostvare u ovom izuzetno važnom sektoru – istakao je Miletić.

On je rekao da su brojni problemi sa kojima se danas suočava privatni sektor i u dobroj meri su identifikovani, a odnose se na sivu ekonomiju koja zadire u sve privredne sektore, visoki parafiskalni nameti, administrativne procedure….

Osnovno ograničenje je niska konkurentnost, koja je rezultat duplo manje produktivnosti realnog sektora u odnosu na razvijene ekonomije i to što je 40% opreme preduzeća srednje veličine, starije generacije.