„Star Jela“ iz Prijepolja među najvećim proizvođačima peleta na Balkanu – U planu gradnja toplane
| Izvor: Glas zapadne Srbije

foto: tchara/shutterstock.com Nekadašnji urušeni prijepoljski „Tekstilni kombinat“, koji je zapošljavao 4.000 radnika, postao je jedna od tri najuspešnije fabrike za proizvodnju energenata na Balkanu.

Tekstilni kombinat je u privatizaciji kupilo preduzeće „Star Jela“ koje prerađuje drvni otpad i najsavremenijim tehnologijama pretvara ga u energent budućnosti – pelet.

– Ovde su bili samo zidovi i krov. Sve je bilo napušteno i kislo je. Sve što je moglo da se skine, skinuto je. Ostali su goli zidovi – rekao je Vojislav Ljujić.

Njegov sin je urušenu fabriku iz koje je odneto sve što vredi, kupio u privatizaciji. Šivaće mašine zamenila je savremena oprema, koja drvnu masu koja trune po šumama zapadne Srbije pretvara u izuzetno cenjen energent. Počev od sirovine do završnog proizvoda na sat izlazi oko sedam i po tona proizvoda.

Ovo preduzeće koje greje na hiljade domova ima u planu tek da ulaže u proizvodnju. Samo u ovoj godini planirane su značajne investicije koje će ih prema rečima vlasnika dovesti na prvo mesto u zemlji.

Vlasnik preduzeća „Star Jela“ Đorđe Ljujić kaže da je naredna investicija jedna toplana, tj. kogeneracija drveta sa proizvodnjom električne energije od 2 MW i proizvodnja toplotne energije od 8 MW koja je potrebna za same kapacitete proizvodnje peleta.

U opštini Prijepolje bez posla je svaki šesti stanovnik, a otvaranjem ovog pogona koji zapošljava 100 radnika sa tendencijom daljeg primanja novih, značajno će doprineti promeni ovako loše statistike.