ONI ZNAJU KAKO DA PROBUDE  SILU MARKETINGA – PRE PREMIJERE VEĆ ZARADILI 50 MILIONA DOLARA

Zahvaljujući marketingu i bogatom asortimanu proizvoda, posebno igračaka, inspirisanih najnovijim nastavkom naučno – fantastične sage „Ratovi zvezda“, studio „Dizni“ bi trebalo da zaradi blizu pet milijardi dolara.

Komercijalizacija proizvoda proisteklih iz filma „Buđenje sile“ predstavlja pravu „zlatnu koku“, kazao je Tom Nolen, analitičar fabrike Mekveri sekjuritiz. On tvrdi da će zaradu od pet milijardi dolara „Dizni“ ostvariti već u toku 2016. godine. Taj astronomski iznos prevazilazi čak i sumu koju je Dizni uložio 2012. za kupovinu franšize od njenog kreatora Džordža Lukasa. Predsednik „Diznija“ Alan Horn nije potvrdio to „optimističko predviđanje“, istakavši samo da kompanija „čeka da vidi kako će se stvari odvijati“.

Ako je suditi po prodaji karata, koja ruši sve rekorde, nema sumnje da će „Buđenje sile“ biti još jedan popularan film koji je zahvaljujući profesionalnom marketingu već mnogo zaradio.

2000px-Star_Wars_Logo.svg

Jedan, od ko zna koliko marketinških trikova, je i to što su fanovi primetili da na posterima i u trejleru za sedmi nastavak Ratova zvezda – “Buđenje sile“ – nema Luka Skajvokera, glavnog junaka originalne trilogije. Reditelj novih Ratova zvezda Džej Džej Abrams kaže da to nije previd, niti slučajnost.

Šta sve možete naučiti iz Star Wars marketinga i kako to primeniti na „mali“ biznis je samo deo onoga čime se bavi Centar za poslovne veštine „Eduka plus“ kroz kruseve iz oblasti marketinga. A odgovor zašto nema Skajvokera saznaćemo u noći između 16. i 17. decembra, kada su zakazane ponoćne premijere “Ratova zvezda – Buđenja sile“ u bioskopima širom Srbije.