Stariji od 65 godina moći će da uzimaju i stambene kredite? – Odluka zavisi od osiguravajućih kuća

Stariji od 65 godina moći će da uzimaju i stambene kredite? – Odluka zavisi od osiguravajućih kuća
| Izvor: Novosti

Banke razmatraju mogućnost da penzionerima omoguće da otplaćuju kredite iznad dosadašnjih limita, koji se kreću od 75 do 80 godina, ali to zavisi od volje osiguravajućih kuća. U Srbiji ima građana starijih od 80 godina koji otplaćuju stambene kredite, a da li će to biti masovnija pojava, znaće se uskoro, posle razgovora banaka i osiguravajućih kompanija.

Ukoliko se dobije zeleno svetlo penzioneri, naročito mlađi, imaće mogućnost da pored gotovinskih i potrošačkih uzimaju i stambene kredite, ukoliko im to dozvoljava visina penzije.

– Imam 63 godine i otišla sam u penziju mlada – priča M. Miladinović, iz Beograda.

– Htela bih da kupim kuću u okolini Beograda od 12.000 EUR, ali u banci u kojoj sam pitala za stambeni zajam su mi rekli da to mogu, ali na 12 godina. U tom slučaju rata bi mi bila velika. Ako bi rok bio duži, onda bi mi to značilo da ostvarim svoj plan. Ako bih uzela keš kredit na deset godina, to mi je gotovo tri puta skuplje nego da podignem stambeni kredit.

Stariji građani su za banke odlični klijenti, jer na vreme izmiruju svoje obaveze. Do sada oko 85.000 zajmova koristi starija populacija, a od toga stariji od 70 godina koriste 48.000 gotovinskih pozajmica i 13.000 potrošačkih kredita. Stare obaveze je refinansiralo 23.000 penzionera. Interesantno je da su 39 zajmova uzeli stariji od 70 godina.

– Krediti odobreni penzionerima uz polisu životnog osiguranja predstavljaju plasmane gde banka snosi kompletan trošak premije životnog osiguranja. U slučaju nastupanja osiguranog slučaja (smrti korisnika kredita), ostatak glavnice duga po kreditu izmiruje se iz osiguranja, čime se naslednici korisnika kredita oslobađaju obaveze izmirenja glavnice duga – kaže Vladimir Matevski, direktor Odeljenja za odnose s javnošću Komercijalne banke.

Prilikom donošenja konačne odluke o odobrenju kredita, sagledavaju se svi parametri neophodni za odlučivanje (iznos penzije, traženi iznos kredita, rok otplate, kreditna istorija klijenta i ostalo).

– Stoga se klijenti banke, penzioneri, mogu zaduživati kod Komercijalne banke kao i drugi klijenti banke, a u skladu sa segmentacijom klijenata i odabranim proizvodom banke – navodi Matevski.

– Banka zadržava pravo da zatraži dodatno obezbeđenje ukoliko je to neophodno.

Shodno tome, razmatraju se i ponude osiguravajućih kuća sa ciljem formiranja optimalnog kreditnog proizvoda za građane starije od 75 godina.

Prilikom odobravanja stambenog kredita, banka ne traži polisu životnog osiguranja, niti izveštaj lekara o zdravstvenom stanju. Za zajam za kupovinu stana ili kuće dovoljna je hipoteka koja se stavlja na nekretninu, kao i depozit od 20%.

Pročitajte takođe

Instagram uveo najveće promene u poslednjih nekoliko godina

Instagram uveo najveće promene u poslednjih nekoliko godina Instagram je uveo najveće promene još od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *