Startap ekonomija nije samo trend – Vreme od ideje do realizacije u Srbiji mora da se skrati

Startap ekonomija je nova ekonomija i nije samo trend, a da bi mlada srpska predužeća uspela da se razviju od ideje do izlaska na tržište, potrebno je olakšati niz procedura koje mlade privrednike čekaju na šalterima državnih ustanova, poručeno je sa 26. Ekonomsko – političkog foruma Stvarati okruženje za inovacije!.

U organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Biznis Info Grupe, na skupu su izneti i podaci da nemačka mala i srednja preduzeća učestvuju sa 42% u inovacijama, a do je na nivou Evropske unije to 30%.

– Inovacije su osnovni faktor konkurentnosti u svakoj ekonomiji i važne su za rast izvoza, a ono što moramo znati je da su inovacije rizik – kaže Gordana Danilović Grković, v.d. direktorka Naučno tehnološkog parka Beograd.

Ona ističe da u ekonomijama koje nemaju podršku startap sektorima i gde se, kaže, samo hrabri pojedinci odlučuju da inoviraju, takve ekonomije stagniraju.

– Startap ekonomija je nova ekonomija i nije samo trend. Osnovno je pitanje da li mladi startap inovatori treba da troše svoje kapacitete na šalterima raznih uprava, ili želimo da se inovator skoncentriše na razvijanje svojih usluga i što brže dođe do tržišta – pita Danilović Grković i napominje da vreme od ideje do realizacije u Srbiji mora da se skrati.

Ona objašnjava da sve studije koje su rađene, a odnose se na Srbiju, pokazuju da u našoj zemlji postoji ogromni potencijal, ali, ističe „mi još uvek ne znamo kako da to komercijalizujemo“.

Kako je rekla, veoma je važno da se unapredi infrastruktura u državi, a za inovacije je, kaže, potreban i dugoročan sistemski pristup države.

– U svetu danas privatne kompanije finansiraju startape ali je na početku razvoja iza svega stajala država. Granica mladih koji osnivaju startap preduzeća se proteklih godina i kod nas spustila, a čak i srednjoškolci učestvuju u inovacijama – kazala je ona.

Aleksander Jung, stalni zamenik ambasadora Nemačke u Beogradu, istakao je da su u Nemačkoj, motor razvoja, srednja preuzeća koja čine 99% privrede.

– Stvaranje okruženja za inovacije je jako bitno za privredu. U našoj zemlji srednja preduzeća zapošljavaju 60% radnika u celoj državi. Nemačka srednja i mala preduzeća učestvuju sa 42% u inovacijama, dok je na nivou Evropske unije to 30% – kaže Jung i objašnjava da su srednja preduzeća ona koja mogu najbolje da izdrže krizu.